Bilgi Arşivi

Kayısı Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2021 Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

Kayısı Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2021 Kayısı Nasıl Yetiştirilir?, başvurular bölümümüzde Kayısı Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2021 Kayısı Nasıl Yetiştirilir? ile alakalı bilgiler sunduk.. Kayısı Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2021 Kayısı Nasıl Yetiştirilir? ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Kayısı Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2021 Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

Kayısı yetiştiriciliği, ağaçların bi hayli hızlı büyümesi için ne yapmalı, suyu az isteyen ağaçlar, tarlaya ne ekmeli hangi üründe para var, ekonomik getirisi yüksek tarım ürünleri, Kayısı yetiştiriciliği karlı mıdır gibi sorularınız yanıtlarını siz kıymetli okurlarımıza söz edeceğiz.

Kayısı Yetiştiriciliği 2021

Anadolu, dünyanın en mühim kayısı üretim merkezlerinden biridir. Türkiye, 2013 senesinde 811.609 tonluk üretim hacmiyle kayısı üretiminde dünya çapında ilk sırada bulunmaktadır. Lakin gelişmiş tarıma sahip ülkelerde ağaç başına verim 100 kilogramı geçerken ülkemizde bu değer 50-60 kg civarındadır.

Ülkemizde kayısı yetiştiriciliği;

  • Malatya
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Sivas
  • Mersin
  • Antalya
  • Hatay
  • Kars
  • Iğdır

illerinde yapılmaktadır. Isparta ilinde kayısı üretimi Eğirdir Gölü’nün kuzeyinde yapılmaktadır.

Kayısı Yetiştiriciliği Toprak ve İklim Gereksinimleri

Kayısı yetiştiriciliğinde, kayısı ağacı yarı yağlı ve kurak bölgelerde, dağların derin ve suveyayanıksız güney yamaçlarında hafif eğimli ve hafif kalkerli çok iyi yetişir. Burada yetiştirilen kayısılar genelde hastalıktan etkilenmez, göz alıcı, lezzetli, tatlı, aromatik ve kuru madde yönünden yüksektir. Kayısılar ilkbahar geç donlarından etkilendiği için bahçede düz ve çukur alanlara göre eğimler ve sırtlar tercih edilmelidir.

Kayısı ağacının gövdesi ve dalları kış aylarında -35 °ye, nemli çiçeklerle -1 °ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. İlkbaharda havanın sıcak olduğu bazı senelerda tomurcuklar patlamak üzeredir yahut çiçeklenme sırasında bir araya gelen dondan zarar görürler. Yamaçlara dikilen kayısı ağaçları, alt kısımlara soğuk hava düştüğü için dondan daha fazla zarar görür. Lakin merdivenleri çıktığınızda ağaçlar dondan kısmen zarar görmez.

Kayısı Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2021 Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
Kayısı Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2021 Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

Yaz aylarında meyvelerin yüksek kalitede olgunlaşması için kuru bir atmosfer olması gerekir. Çil hastalığı yağışlı havalarda ve sisli baharlarda yaygındır. Yerde ve nemli topraklarda yetişen kayısı ağaçlarının meyveleri etli, iri ve kuru maddede az olduğu için bu topraklarda yetiştirilen çeşitler kantinlerde kullanıma uygundur. Bunun yanı sıra çorak topraklarda yetişen kayısı ağaçları ufak boyutlu, kuru madde oranı yüksek ve su oranı düşük olduğu için çoğunlukla kurutma amaçlı kullanılır.

İLGİLİ YAZI: Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2021

Kayısı Yetiştiriciliği Karlı Mıdır?

Kayısı yetiştiriciliği karlı mıdır? Ülkemizin gururu kayısı ağaçları Malatya’da bolca yetişse de yurt dışına en fazla sattığımız kayısıveyaha fazla yatırım yaparak satışları yükseltmek güzel olur. İş yaşamında en fazla kayısı gördüğümüz için bu alandaki yatırımların boş kalmayacağını ve kazanacağınızı bilin. Çünkü kayısı size her anlamda kazanç sağlayacak ağaçlardan biridir. Yurt içi yahut yurt dışında rahatlıkla alıcı bulabilirsin.

Toprak Seçimi Hususları

Kayısı tınlı, kumlu tınlı ve tınlı-kireçli toprakları sever. Yeraltı suyunun derinliği, kökleri derin olduğu için en az 2-4 m olmalıdır. Aksi takdirde havasızlık ve hastalık sebebiyle ağaçların kökleri zarar görür. Yeraltı suyu düzeysi yüksek miktarda olan arazilerde drenaj hendekleri açılmalıdır.

Kayısı Bahçesi Kurma

Kayısı bahçesi oluştururken önemle üstünde durulması gereken sorular;

  • Yön ve Yöney: Kayısı yumuşacık bir kök yapısına sahip olduğu için% 20 ye varan yamaçlarda rahatlıkla büyüyebilir.
  • Toprak derinliği ve değeri: Kayısı soğuk ve derin ağır topraklarda iyi sonuç vermez, kökleri batırarak sakız çıkarır.
  • Yeraltı Suyu: Kayısı ağacı en fazla yeraltı suyunun toprak yüzeyine yakın olmasından etkilenir.
  • Bir kayısı bahçesi oluşturulacak: yolun durumu, pazara yakınlığı yahut mesafesi dikkate alınmalıdır.
  • Pazar durumu: İç ve dış pazarın ihtiyaçları dikkate alınarak çeşit seçimi yapılmalıdır.

Dikim İçin Alanların Hazırlanması

İlkbaharda kayısı bahçelerinin en iyi biçimde yetiştirilmesi için ekim alanlarını budamalı ve toprağı sonbahara kadar yalnız bırakmalısınız. Yer birkaç kez traktörle derinlemesine sürülmeli, sonbahara kadar yabancı otlardan temizlenmeli, toprağı havalandırmalı ve dinlenmeye bırakılmalıdır.

Kayısı Anaçları Nelerdir?

  • Zerdali: Verimli, yüksek meyve değerine sahip olmasının bunun yanında kültür çeşitleri ile uyuşması, nematod, kireç ve kurağa dayanım yönünden tatminkâr sonuçlar vermektedir. Aşı uyuşmazlığı bazı zamanlarda görülür. Kök ur nematoduna karşı tamamen bağışık olduğundan nematodla bulaşık yerlerde kayısı tohum anaçlarının kullanılması gerekir.
  • Myrobolan 29 C: Erik anacı’dır. İlk senelerda kökleri yüzeysel gelişir, sonraki senelerda derinlere gider. Çeliklerle çoğaltılır ve kuvvetli ağaçlar oluşturur. Kök boğazı çürüklüğü ve bakteriyel kansere orta derecede hassasdır. Kök urnematoduna karşı bağışıklığı kuvvetlidür. Yoğun dikim ve yüksek verimlilik için iyi bir anaçtır. Çeşitli yapılardaki topraklara uyumu iyidir. Kireçli topraklara dayanıklıdır. Kuraklığa orta derece dayanımı mevcuttur. Dikim mesafesi 5 x 4 metredir. Kayısı, badem, erik için ortak anaçtır. Bazı kayısı çeşitleri ile aşı uyuşmazlığı göstermektedir.
  • Pixy: Kayısı ve şeftaliler için de anaç olarak kullanılabilir. Bazı kayısı çeşitleri işe uyuşma problemi mevcuttur. Sık dikim için uygun olan zayıf bir anaçtır. Dekara 100 den fazla ağaç dikilebilir. Bodurlaştırıcı özelliğinin yanında, üzerine aşılı kayısı çeşitleri daha erken meyveye yatarlar, meyve iriliği ve şeker miktarları artar. Olgunlaşmada erkencilik sağlamaktadır. Kaliteli ve yeterli ürün oluşturmasına karşın fazla dip sürgünü verdiği belirlenmiştir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu