Bilgi Arşivi

Gökkuşağı Nedir?, Gökkuşağı Nasıl Oluşur? 2022

Gökkuşağı Nedir?, Gökkuşağı Nasıl Oluşur?, bilgi sitemizde Gökkuşağı Nedir?, Gökkuşağı Nasıl Oluşur? başlığı altında bilgi paylaştık. Gökkuşağı Nedir?, Gökkuşağı Nasıl Oluşur? ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

Gökkuşağı Nedir?, Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Gökkuşağı nedir ve gökkuşağı nasıl meydana gelir sualinin yanıtı bu makalemizde veriyor bulunacağız. Ayrıca gökkuşağının ortasındaki renk hangisi olduğundan söz edeceğiz.

Gökkuşağı Nedir?

Gök kuşağı nedir sorusu ile ekranlara gelecek olursak. Teknik terimle gökkuşağı anlamı, düşmekte olan yağmur damlacıklarının ve güneş ışınlarının kırılarak gökyüzünde yedi rengi ile bir araya gelen yay şekilindeki görüntülere denir.

Çocukluğumuzdan beri yağmur sonrası bir araya gelen gökkuşaklarını hayran hayran izlerdik. Gökkuşağı renkleri içinde hayallere doğru yerken açarız.

Eskiler gökkuşağı anlamı olarak mistik boyutu güçleri olduklarını düşünürler ve cennet’e doğru giden bir yol olarak inanılırlardı. Hatta başladığı noktada çömlek dolusu altınların olduğu renkli bir pusula olduğu düşünülüyordu.

Gökkuşağı neden meydana gelir ile alakalı en mantıklı yanıt M.Ö 310 senelerın da Aristoteles aracılığıyla yağmur ve güneş ilişkisi olarak verilmiştir. Tabi o zamandan bu zamana kadar da gökkuşağının oluşumu sır olmaktan çıkmıştı.

Ayrıca Gökkuşağu renkleri ile ilgili daha fazla şeyler öğrenmek istiyorsanız bu makalemizde bakabilirsiniz.

Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Gök kuşağı gökyüzüne sabit bir biçimde oluşmaz. Herkesin bakış yönüne göre farklı yerde durur. Görüldüğü yere doğru gidilirse bile gören kişi gökkuşağına hep aynı mesafede kalır. Eğer ki bu oluşumunu gördüğünüzde biliniz ki güneş kesinlikle arkanızda kalmıştır.

Gökkuşağı renkleri nasıl meydana gelir sualinin yanıtına gelecek olursak. Güneşin paralel ışınlar yağmur damlalarına çarpar ve yağmur damlaları burada ışığın renklerine ayırarak bir nevi prizma görevi görür.

Gökkuşağı renklerin oluşumu, sarı gibi görünen güneş ışığı altında beyaz renkte ve bütün renkler onun içindedir. Yağmur damlaları güneşin ışığının içine girince kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve lacivert ve mor renkleri açığa çıkar. Böylelikle gökkuşağının renkleri oluşmuş olur. Aynı zamanda gökkuşağında kaç renk var sualinin yanıtını da bulmuş oluyoruz.

Gökkuşağı renk sıralaması ise kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor şeklinde sıralanmaktadır.

Ayrıca gokkusaği nasil olusur yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz dünya üzerindeki enteresan yerler makalemize de bakabilirsiniz.

Gökkuşağının Ortasındaki Renk Hangisidir?

Gök kuşağı muazzam bir görünüme sahiptir. 7 renkten bir araya gelen gökkuşağının ortasındaki renk yeşildir.

Genelde yarım daire şeklinde görürüz. Bazı zaman bir uçaktan yada yüksek dağdan incelediğimizde tam daire şeklinde görmemiz de olabilecek olabilmektedir.

Güneş ne kadar yüksekse gök kuşağı dairesi o kadar aşağı iner. Bunun içindir ki 7 renkli sabah ve akşam yağışlarından sonra yoğun görülür.

Etrafımıza incelediğimizde bizi tebessüm ettirecek o kadar çok şey var ki yalnızca düzenin bi hayli hızlı ayak uydurmaya çalışarak etrafımızda olan bitenleri kaçırır bilinmekte.

Aslını söylemek gerekirse koklasak bir çiçek veya bir çocuğun başını okşasak kafamızı kaldırıp şöyle bir baksak gök kubbeye, belki de bir gökkuşağının renkleriyle bizi selamlıyordur. Unutmayın bu dünya her rengiyle çok güzeldir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu