Başvurular

Adalet Bakanlığı’ndan 8 Bin 430 Yeni Kadro İhdası 2022

Adalet Bakanlığı’ndan 8 Bin 430 Yeni Kadro İhdası 2022, iş başvuru bölümüzde Adalet Bakanlığı’ndan 8 Bin 430 Yeni Kadro İhdası ile alakalı ayrıntıları siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik. Adalet Bakanlığı’ndan 8 Bin 430 Yeni Kadro İhdası başvurusu ile alakalı detaylar makalemizde..

Başlıklar

Adalet Bakanlığı’ndan 8 Bin 430 Yeni Kadro İhdası

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu, dün Ak Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanarak, bilirbireylerin nitelikleri, eğitimi ve seçimi ile denetimine ilişkin kaideleri düzenleyen Bilirkişilik Kanun Tasarısı’nı kabul etti. Bilirkişilik Kanun Tasarısı, bilirbireylerle alakalı temel ilkeleri belirliyor. Buna göre bilirkişi, görevini dürüstlük kaideleri çerçevesinde bağımsız, tarafsız ve objektif olarak yerine getirecek. Bilirkişi, raporunda uzmanlığı, özel yahut teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamayacak ve hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamayacak.

Genel bilgi yahut tecrübeyle veya hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki balakayla çözümlenmesi olabilecek olan konularda bilirinsana başvurulamayacak. Bilirkişi, görevi sebebiyle kendisine tevdi edilen bilgi ve belgelerin yahut öğrendiği sırların gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak. Bu yükümlülük, bilirkişilik görevi bittikten sonra da devam edecek. Aynı hususta bir kez rapor alınması esas olacak. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi yahut bu sisteme entegre bilişim sistemleri veya yazılımlar vasıtasıyla ulaşılabilen bilgiler yahut çözülebilen sorunlar için bilirinsana başvurulamayacak.

  • Bilirkişilik Danışma Kurulu Kuruluyor
  • Adalet Bakanlığı Bilirkişi Alımı Şartları Neler Olacak?
  • Bilirbireyler Göreve Nasıl Başlayacaklar?

Bilirkişilik Danışma Kurulu Kuruluyor

Düzenleme ile Bilirkişilik Danışma Kurulu kurulmasına da karar verilmiş oldu. Kurulun başkanı ise Adalet Başkanı Müsteşarı olması kararlaştırıldı.

Bilirkişilik hizmetlerinin etkin, düzenli ve verimli bir biçimde yürütülmesini sağlamak maksadıyla Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Bilirkişilik Daire Başkanlığı kurulacak. Kurul, bilirkişilik hizmetlerinin yürütülmesinde yaşanan sorunlar, Daire Başkanlığının görev alanına giren konular, Daire Başkanlığının ve bölge kurullarının yıllık faaliyetleri ile ilgili tavsiyelerde bulunacak. Her bölge adliye mahkemesinin kurulu olduğu yerde bir bilirkişilik bölge kurulu oluşturulacak. Bilirkişilik bölge kurulları, bilirkişilik hizmetlerinin alakalı mevzuata uygun olarak yerine getirilmesini sağlayacak, bilirkişiliğe kabule ve bilirbireylerin sicile ve listeye kaydedilmesine karar verecek.

Adalet Bakanlığı Bilirkişi Alımı Şartları Neler Olacak?

Dün alınan kararda kimler bilirkişi olabilir şu biçimde altı çizildi:

  • Affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama yahut kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik yahut tercümanlık yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkum olmamak.
  • Daha önce kendi isteği dışında bilirkişilik sicilinden çıkarılmamış olmak. – Disiplin yönünden meslekten yahut memuriyetten çıkarılmamış veya sanat icrasından yahut mesleki faaliyetten geçici veya sürekli olarak olarak yasaklanmamış olmak.
  • Başka bir bölge kurulunun listesine kayıtlı olmamak. Bilirkişilik temel eğitimini tamamlamak. Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olmak. Bilirkişilik temel ve alt uzmanlık alanlarına göre tespit edilen yeterlilik koşullarını taşımak.

Tasarıya göre, önceden yaptığı başvurusu mesleki olarak yeterli nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle reddedilenler, bir yıl geçmedikçe yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamayacak.Bilirkişiliğe başvuru, alakalınin yerleşim yerinin yahut mesleki faaliyetlerini yürüttüğü yerin bağlı olduğu bölge kuruluna veya adli yahut idari yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonuna yapılacak.

Bilirbireyler Göreve Nasıl Başlayacaklar?

Tasarıyla, bilirkişilik sicilinden ve listesinden çıkarılma şartları belirleniyor.

  • Buna göre, bilirbireyler; bilirkişiliğe kabul şartlarının kaybedilmesi yahut sicile kabul tarihinde gerekli şartların bulunmadığının sonradan tespit edilmesi, bilirkişilik yapmaktan kaçınılması yahut raporun tespit edilen süre içinde mazeretsiz olarak verilmemesi, bilirkişilik görevi ve bu görevin gerektirdiği etik ilkelerle bağdaşmayan, güven duygusunu sarsıcı tutum ve davranışlarda bulunulması hallerinde sicilden ve listeden çıkarılacak.
  • Bilirbireyler, göreviyle alakalı tutum ve davranışları ile bir araya getirdikları raporlar hususunda bölge kurullarınca resen yahut şikayet üzerine denetlenecek. Hakim yahut savcılar, görevlendirdiği bilirbirinin göreviyle alakalı tutum ve davranışlarının yahut hazırladığı raporun mevzuata uygun olmadığına ilişkin kanaat edinmesi durumunda, bu hususu bölge kuruluna bildirecek.
  • Bilirkişilik sicili ve listesinde kayıtlı olmadan görevlendirilenler ile listeye kaydolmaktan muaf tutulanlar, etik ilkelere aykırı olarak bilirkişilik faaliyetinde bulunduklarının tespit edilmesi halinde bilirkişilik yapmaktan yasaklanabilecek.
  • Bölge Kurulu kararına karşı, kararın tebliğ yahut ilan tarihinden bu yana 30 gün içinde kararı veren bölge kuruluna itiraz edilecek.

Tasarıyla; Danışma Kurulu, bölge kurulları ve bilim komisyonu üyelerine çalışmaları karşılığı toplantı başına yapılacak ödemelere ilişkin düzenleme yapılıyor. Kurulların ve bilim komisyonunun gereksinimlerine yönelik harcamalar ile ödenecek huzur hakları ve fiyatları, Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

Bu düzenleme ikaznca görevlendirilecek bilirbireyler, bilirkişilik bölge kurulları aracılığıyla hazırlanan listelerden seçilecek ve bunlar ile ilgili Bilirkişilik Kanunu ve alakalı diğer kanun hükümleri uygulanacak. Askeri yargıdaki bilirkişi görevlendirmeleri yönünden da aynı hükümler uygulanacak.

Tasarıyla, Adli Tıp Kurumunun, sahte alkolden dolayı yaşanan hastalıklarda hastaneler aracılığıyla kanda metanol aranması yahut denetimli serbestlik müdürlükleri aracılığıyla uyuşturucu yahut ikazcı maddelerin analizlerinin yapılması hususunda kamu kurum ve kuruluşlarından gelen istekleri de karşılamasının önü açılıyor.

Adli tıp uzmanlığı ve yan dal uzmanlığı eğitimi, tıpta uzmanlık mevzuatına uygun olarak Adli Tıp Kurumunca verilecek.

Tasarıya göre, Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu yerine Adli Tıp Üst Kurulları kurulacak. Genel Kurulun yerine üç ayrı üst kurul kurulmak suretiyle, sistemin bi hayli hızlı çalışması ve dosyaların olabilecek olan en kısa bir sürede neticelendirılması amaçlanıyor.

Üç Başkan Yardımcısı Görev Yapacak

Adli tıp uzmanı olan Adli Tıp Kurumu başkan yardımcısı sayısı ikiden üçe çıkarılacak.

Adli Tıp Üst Kurulları, Adli Tıp Kurumu Başkanının başkanlığında, alakalı adli tıp ihtisas kurulları başkan ve üyelerinden oluşacak. Üst kurullarda görüşülen konular, önceden kurum merkezinde yahut taşradaki adli tıp ihtisas dairelerinde karara bağlanmış ise Adli Tıp Üst Kurulları toplantılarına kurum merkezindeki alakalı ihtisas dairesi başkanı katılacak ve konu ile ilgili bilgilendirmede bulunacak.

Tasarıyla, Adli Tıp Kurumunda görev yapan ihtisas kurulu sayısı altıdan sekize çıkarılıyor.

Adli Tıp Kurumu Başkanı, Kurumun görev alanına giren faaliyetlerle alakalı olarak, kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapabilecek.

Tasarıyla, Adli Tıp Kurumu Eğitim ve Bilimsel Araştırma Komisyonu ile Adli Tıp Kurumu Etik Kurulu kullanıcılarını belirleme yetkisi Adli Tıp Başkanlar Kuruluna veriliyor.

Raporlar Arasındaki Çelişkiler Giderilecek

Tasarıyla, Adli Tıp İhtisas Kurulları ile Adli Tıp Kurumu dışındaki sağlık kuruluşlarının heyet halinde verdikleri rapor ve görüşler içinde yaşanan çelişkilerin üst kurullarca giderilebilmesine imkan sağlayacak biçimde yeniden düzenleme yapılıyor. Böylelikle, ihtisas kurullarının yapısında bulunan klinik branşlarla, benzer biçimde uzman hekimler bulunduran sağlık kurulu raporlarının çelişkisi kabul edilerek dosyanın üst kurulda incelenmesi sağlanıyor.

Fizik İhtisas Dairesi ve Trafik İhtisas Dairesinin raporları, Adli Tıp Üst Kurullarında incelemeye alınamayacak. Bu dairelerden birinin verdiği raporlar ile diğer bilirkişi raporları içinde çelişki bulunması halinde raporlar, alakalı ihtisas dairesinin en az yedi uzmanının katılımıyla bir araya gelen genişletilmiş uzman kişiler heyetince incelenecek ve kesin karara bağlanacak.

Adli Tıp Kurumunda görev yapan ihtisas kurulu rakamının altıdan sekize çıkarılması sebebiyle, ihtisas kurullarının görevleri yeniden belirlenecek. Buna göre, yeni kurulan adli tıp yedinci ihtisas kurulunun görevi, ölümle sonuçlanmayan tıbbi uygulama hatalarına ilişkin işler, adli tıp sekizinci ihtisas kurulunun görevi ise ölümle sonuçlanan tıbbi uygulama hatalarına ilişkin işler olacak.

Ses, görüntü, elektronik imza ve bilişim bölgesindeki suçlarla alakalı inceleme yapmak ve rapor hazırlamak da fizik ihtisas dairesinin görevleri arasına ekleniyor.

Adli Tıp Üst Kurulları; Adli Tıp Kurumu Başkanının başkanlığında, alakalı ihtisas kurullarının başkan ve üyeleri ile alakalı adli tıp ihtisas dairesi başkanı yahut vekilinin katılımı ile toplanacak. Kararlar çoğunlukla alınacak.

Adli Tıp Üst Kurulları ve ihtisas kurulları, alakalı bireyleri gerektiğinde muayeneye çağırabilecek, dinleyebilecek ve her türlü tetkiki yaptırabilecek.

Tasarıyla, 8 bin 430 kadro ihdas ediliyor.  Adalet Bakanlığı aracılığıyla yapılacak olan 8 bin 430 yeni personel alımı ayrıntıları halen netleşmedi. Adalet Bakanlığı personel alımı ne zaman yapılacak? Başvuru şartları neler olacak? İlana kimler başvuruda bulunabilecek? Başvuru tarihleri ne zaman olacak? halen netleşmemiş özellikler içinde yer alıyor. Adalet Bakanlığı güncel iş ilanlarını takip etmek için aşağıda bulunan sosyal ağlardan www.devlette.com adresimizi takip edebilir ve iş ilanlarından ilk kez sizler haberdar olabilirsiniz.Adalet Bakanlığı aracılığıyla verilmiş diğer iş ilanlarına BURADAN varabilirsiniz.


DİĞER ADALET BAKANLIĞI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, adalet bakanlığı hususunda tüm yeni haberleri ve açıklamaları çok yakında zamandan anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk kez bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com’un paylaştığı haberleri takip etmeniz ve bi hayli hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com’dan yapılan adalet bakanlığı açıklamalarını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu