Bilgi Arşivi

Savcı Nasıl Olunur? 2021 Savcı Olma Şartları Nelerdir?

Savcı Nasıl Olunur? 2021 Savcı Olma Şartları Nelerdir?, başvurular bölümümüzde Savcı Nasıl Olunur? 2021 Savcı Olma Şartları Nelerdir? ile alakalı bilgiler sunduk.. Savcı Nasıl Olunur? 2021 Savcı Olma Şartları Nelerdir? ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Savcı Nasıl Olunur? 2021 Savcı Olma Şartları Nelerdir?

Savcı nasıl olunur, kadın savcı olmak, kadın savcılar nasıl giyinir, askeri savcı nasıl olunur, nasıl savcı olunur, kadın savcı olmanın zorlukları, savcı olmak için gereken kişisel özellikler, kaç yaşında savcı olunur gibi konuları ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen bireylere Savcı Nasıl Olunur? 2021 Savcı Olma Şartları Nelerdir? başlıklı makalemizde tüm bilgileri paylaşmak istedik.

Savcı Nasıl Olunur? 2021 Savcı Olma Şartları Nelerdir?

Savcılık günümüzün en gözde mesleklerinden biridir, bir çok kişi de savcı olmayı hayal eder. Devlet adına araştırma ve soruşturma yapan savcının iddianame hazırlaması gerekiyor. Suçun ne zaman meydana geldiğinı bizzat gören yahut haber alan savcı, devlet adına hareket etme yetkisine sahiptir. Adalet Bakanlığı himayesinde görev yapan savcı, sonuç ve delillerin olduğu soruşturma dosyasını oluşturur.

Savcı Nedir?

Suç unsurunu tespit eden savcı, soruşturma ve kovuşturma başlatır. Savcı, yasaya göre devleti temsil etse de, devlete karşı soruşturma başlatabilir. Savcının suçla alakalı mühim görevleri olması onu adalet sembolü yapmaktadır. Birçok değişik avukat türü mevcuttur ve bunların bağlı kuruluşları farklıdır.

Savcı Ne İş Yapar?

Kamu suçları için ihbarsız yahut şikayette bulunmadan soruşturma açabilen savcı, sanıkların sorgulanmasını da sağlıyor. Arama sonuçlarının ardından savcı, kanunun verdiği yetkiye dayanarak dava açar. Davanın destekçileri ile ilgili bilgi ve delil toplanmasını temin eden savcı, adli tıp raporunu da takip etmektedir.

Savcı Nasıl Olunur? 2021

Türkiye’de savcı olarak hukuk alanında çalışmak için mesleğe büyük saygı duyulması gerekiyor. Savcı olmak isteyen birinin hukuk fakültelerinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış ve hukuk meslekleri giriş sınavını geçmiş olması gerekmektedir. Adalet Bakanlığı ve ÖSYM aracılığıyla tertip edilen savcılık sınavını geçmek aranan diğer kriterlerden biridir.

Staj süreci, yazılı ve sözlü sınavı geçen adayları beklemektedir. Staj süresi 2 senedir ve ilk yılın sonunda adayın savcı olup olamayacağına karar verilir. Başarılı bir staj dönemi geçiren adaylar, staj sürecini kapsayan bir sınava girerler ve sınavı geçmeleri halinde atamaları gerçekleşmektedir.

Savcı Nasıl Olunur? 2021 Savcı Olma Şartları Nelerdir?
Savcı Nasıl Olunur? 2021 Savcı Olma Şartları Nelerdir?

Savcı Olma Şartları Nelerdir?

Binlerce gencin hayali olan savcılık mesleği büyük bir sorumluluk taşıyor. Lise mezunu bir kişi savcı olabilmek için hukuk fakültesi kazanmalı ve hukuk fakültesini bitirmelidir. Savcı olabilmek için adli yeterlik sınavına giren adayların en az 70 puan almaları gerekmektedir. Yazılı sınavı geçen adaylar mülakata girerler ve mülakatı geçmeleri halinde savcı adayı olmaya hak kazanır.

İLGİLİ YAZI: Dava Takip Memuru Nasıl Olunur? 2021 Maaşları

Savcı Maaşları 2021

Savcı olmak isteyenler için en mühim konu savcıların maaşıdır. Türk yargı sisteminde mühim görev ve yetkilere sahip olan savcılar yüksek maaş almaktadır. Savcıların tecrübesi arttıkça maaşları da artıyor. Yeni bir savcı ile mesleğini uzun seneler icra eden bir savcı içindeki maaş farkı bi hayli fazla olmaktadır.

Ünvan ve yer, savcının maaşlarını ve görev sürelerini etkiler. Savcıların maaşlarını etkileyen bir çok değişken sebebiyle savcı maaşlarında değişikliklar bulunmaktadır. Yeni bir savcının maaşı 9.500 TL iken, meslekte uzun seneler çalışmış bir savcının maaşı 17.000 TL’yi geçebilir.

Savcı İş İmkanları Nelerdir?

Mahkeme ve bürolarda çalışan savcıların suçla alakalı gerekli soruşturmayı yürütmek için olay yerinde çalışmaları gerekebilir. Otopsi, keşif ve tespit gibi durumlarda dışarıda çalışırlar. Savcıların iş yükü ağırdır ve sürekli olarak seyahat etmeleri gerekebilir.

Savcı, hakim ve kaymakam gibi kamu personelleri ve vatandaşlarla sürekli olarak iletişim halindedir. Savcı olarak görev yapan birinin Adalet Bakanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatı dışında çalışma imkânı bulunmamaktadır. Bir savcının özel sektörde çalışması yahut kendi işyerini açması bile olabilecek değil.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu