Bilgi Arşivi

insanlar Neden Uyur ?, Günde Kaç Saat Uyumalıyız ? 2021

insanlar Neden Uyur ?, Günde Kaç Saat Uyumalıyız ?, bilgi sitemizde insanlar Neden Uyur ?, Günde Kaç Saat Uyumalıyız ? başlığı altında bilgi paylaştık. insanlar Neden Uyur ?, Günde Kaç Saat Uyumalıyız ? ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

insanlar Neden Uyur ?, Günde Kaç Saat Uyumalıyız ?

insanlar-neden-uyur;gunde-kac-saat-uyumaliyiz;nicin-uyuyoruz;uyanik-kalma-rekoru-kac-gundur;insanlar-nicin-uyur

Bu makalemizde insanlar neden uyur ve günde kaç saat uyumalıyız soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca niçin uyuyoruz ve uyanık kalma rekoru kaç gündür soruların cevabını vermeye çalışacağız.

insanlar Neden Uyur ?

Tüm bireylerin yemek ve nefes almak gibi olmazsa olmaz gereksinimlerine uykuyu da eklemek gerekiyor. Çünkü uyumak her insanın yapması gereken zorunlu bir ihtiyaçtır. Kimi insanlar sekiz saat uyurken kimi insanlara da dört saat uyku yetmektedir. Diğer yandan bilim adamlarının uyku eylemini halen çözemediği konulardan biridir ne yazık ki.

Uyku eylemine dair enteresan gelebilecek belirtiler ve teoriler bulunmaktadır. Bunlardan en belirgini olan ise, uykusunu alan insanın kendisini iyi hissetmesi, uykusunu alamamış kişi ise kendini çok kötü hissetmesidir. Uykusuz geçirilen her vakit sonrası bireyler uyumak için artık kendini tutamaz ve bu eylemi bir an önce gerçekleştirmek ister. Yani öylesine kuvvetli olarak uyku mahrumiyeti yaşayan insana uyanık kalmak çok ağır gelmeye başlar ve artık hiçbir durum birinin uyumasına engel olamaz.

Uzun bir zaman dilimini uykusuz geçirilip ardından uyuyan insanlarıuyandırmak adına yüksek sesli müzik dinletilmiş, kulağına uyanması için telkinde bulunulmuş ve bireyler uyanması için tekmelenmiş olmasını rağmen birçoğunun yinede uyumaya sürdüğine şahit olunmuştur.

En az iki yahut üç günlük uykusuzluk durumu bireylerde kafa dağınıklığı, karışıklığı, unutkanlık ve halüsinasyona neden olmaktadır. Diğer yandan raporlara geçmiş en uzun süre uyanık kalma rekoru on bir gündür. Lakin neden uykuya ihtiyaç duyduğumuz sorusunun yanıtına halen yanıt bulmuş değiliz.

Belleğin İnsana Yardımı Muhteşem!

Son zamanlarda dillendiren bir teoriye göre uyku, belleğin yenilenmesinde mühim bir görevi olduğunu söyler. Hafıza sistemi psikolojik sırrını açığa vurmazken, bir çok deney uykunun perde arkasında onarım ve koruma görevi gördüğü tezini ortaya koyar. Ayrıca gün içinde yapılan kısa uykunun da hafızayı güçlendirdiği dile getiriliyor.

Bunun yanı sıra uyuyarak dinlenen insanın, yaşamına dair kötü deneyimlere ait izleri silmesinde yahut etkilerinin azaltılmasında faydalı oluyor. Daha enteresan olanı ise yaşanılan olumsuz ve kötü zaman dilimlerinin sonucu bir araya gelen ve travmatik hadiselerin yarattığı kötü durumlarla beynin uyku sırasında savaştığı da tezler içinde.

Ayrıca insanlar neden uyur yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Hıçkırık nedir?, Hıçkırık neden olmaktadır? ve Hıçkırık nasıl geçer? yazımıza da bakabilirsiniz.

Rüyalar!

Tüm bireylerin rüya gördüğü bir gerçek olgudur. Uykularımıza davetsiz olarak dahil olabilmektedirler. Aslını söylemek gerekirse burada rüya olgusu da ilişkiye dahil oluyor. İnsan belleği, uyku esnasında gördüğü rüyaların, hafızanın tazeliğini muhafaza etmek için tamamen rastgele hareketlenmesi ve yaşanan durumlar içinde bir bağlantı kurma çabasının sonucu olduğu varsayılıyor. Ayrıca uykusuzluğun insanları halüsinasyon görmesine bu durum neden olabiliyor.

Tüm bunlar yalnızca bir kısım donelere dayanan spekülasyonlar. Beynimizi toplamanın yahut düzenlemenin bunun yanında, bedenimiz uykuyu tahribat görmüş hücrelerin tamiratı gibi bazı düzenleme ve kontrol işlerini yapma olanağı olarak da görüyor olabilir.

Bir kısım bilim adamı ise, uykunun düzen ve onarma amaçlı olmadığı tezine inanıyor. “Niçin uyuyoruz ?” suali yerine “Niçin uyanığız ?” sualinin sorulması lazım geldiğini ifade ediyorlar. Huzurlu, mutlu, güvende ve tok durumdayken, yani temel ihtiyaçlara ihtiyaç duymadan dışarıda gezmenin ve uyanık haldi olmanın enerji israfı olduğunu dile getiriyorlar.

Kesin olan bir durum var ki o da, uykunun akıl, beden ve ruh sağlığı için lazım olması. Uyku her insanda değişiklik arz etse de günlük hemen hemen yedi yahut sekiz saat uyumak gerekiyor. Bunun yanı sıra daha az uyuyan insanların yaşam sürelerinin de kısaldığı ifade ediliyor.

Bu makalemizde insanlar niçin uyur ve uyanık kalma rekoru kaç gündür soruların cevabını bulmaya çalıştık. Ayrıca niçin uyuyoruz ve günde kaç saat uyumalıyız soruların cevabını vermeye çalıştık.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu