Bilgi Arşivi

İlk Sinema Filmi Ne Zaman ve Nasıl Yapıldı? 2021

İlk Sinema Filmi Ne Zaman ve Nasıl Yapıldı?, bilgi sitemizde İlk Sinema Filmi Ne Zaman ve Nasıl Yapıldı? başlığı altında bilgi paylaştık. İlk Sinema Filmi Ne Zaman ve Nasıl Yapıldı? ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

İlk Sinema Filmi Ne Zaman ve Nasıl Yapıldı?

ilk-sinema-filmi-dünyanın-ilk-filmi

Bu makalemizde siz değerli okurlarımıza ilk sinema filmi nasıl çekildiğinden ve dünyanın ilk sinema filmi ne zaman çekildiğinden bahsetmeye çalışacağız.

Yorgun bir biçimde işten eve döndüğümüz bir akşam sıcacık yuvamızda sevdiklerimizle birlikte film izlemeyi kim sevmez ki. Sinema, şimdilerde pek çoğumuz için en mühim boş zaman aktivitesi. Her şeyin olduğu gibi, 100 yılı aşkın bir tarih olan sinema sanatının da tabi ki bir başlangıcı var. Dünyada çekilen ilk filmine gelin hep birlikte göz atalım.

İlk Sinema Filmi

İlk sinema filmini izlememiş olanlar için hikayemiz şöyle. Çekilen ilk sinema filmi tren istasyonlarıyla alakalı bir belgeseldi. Dünyanın en kuvvetli treni yazımızı inceleyebilirsiniz.

28 Aralık 1895 günü yapılan ilk sinema gösterimde, 35 kişilik bir seyirci grubuna, üçer dakikalık 10 adet kısa film art arda gösterilmişti. İzleyicilerin pek çoğu aracılığıyla ilkfilm bir çeşit büyü veya sihir olarak algılanmıştır.

ilk-sinema-filmi-dünyanın-ilk-filmi

Artık üç boyutlu aksiyon filmlerinde bile hiç heyecanlanmadan izliyoruz. Lakin ilkfilm seyirci kitlesi için yaşadıkları eşi benzeri olmayan deneyimin, enteresanlığı bi hayli büyüktü. Bunun bunun yanında ilk sesli film olan trenin ekrana doğru geldiği bir sahnede trenin kendilerine çarpacağını zannederek korkup çığlıklar içinde salonu terk eden seyirciler bile olmuştu.

Fransız Lumiere kardeşlerin bu gösteriminden hemen hemen 1 ay önce Max ve Emil Skladanowsky para karşılığında yaptığı bir hareketi görüntü sunum olsa da.

Sinema tarihçileri şimdilerde anladığımız anlamda sinemanın başlangıcı yani ilk sinema gösterimi kardeşlerin Paris’te bulunan Grant kafede yaptıkları bu gösterim olduğunu düşünüyor.

ilk-sinema-filmi-dünyanın-ilk-filmi

Gösterime sunulan ilk on film içinde özellikle ilgi gören trenin La Ciotat gelişi, tarihteki dünyanın ilk filmi olarak kabul ediliyor.

Lumiere kardeşlerin ilk sinema gösterimi sağlayan, sinematograf dedikleri bu makine, bir yıl içinde İstanbul’un da olduğu birden fazla farklı Avrupa başkentine götürülmüş ve aynı filmlerin gösterimi gerçekleştirilmişti. Lakin 1903 yılına gelindiğinde Lumiere kardeşlerin ilk sinema makinesi sinematografı gelişen sinema teknikleri içinde unutulmuştur.

Sinema artık belgeselden fazla bir senaryoya bağlı olarak keyifli veya hüzünlü hikayelerin anlatıldığı komedi veya dram filmlerine doğru bir değişim geçirmişti.

Ayrıca dünyanın ilk filminin yanında nasıl yapacağınızı merak edeceğinizi düşündüğümüz telefona film indirme yazımızı da inceleyebilirsiniz.

ilk-sinema-filmi-dünyanın-ilk-filmi

Lumiere kardeşlerin ilk sinema makinesi sinematograf keşfi ve çektikleri ilk kısa filmler artık gelişmiş teknolojiler aracılığıyla görsel efektlerden yararlanılan, sinema sanatı için başlangıç noktası olmuştu.

Bugün defalarca izlemekle yetinmeyip, saatlerce üstüne konuştuğumuz filmler varsa, dünyanın ilk filmi yapan Lumiere kardeşlerin aracılığıyladir. Eğer büyük bir sinema tutkunuysanız, Lumiere kardeşlerin anısına sinemanın icat edildiği bu filmi izlemeyi lütfen unutmayın.

Bu makalemizde siz değerli okurlarımıza dünyanın ilk filmi, ilk sesli film ve ilk sinema filmden bahsetmeye çalışacağız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu