Bilgi Arşivi

Güme Gitmek Deyimi Nereden Çıktı? 2021

Güme Gitmek Deyimi Nereden Çıktı?, bilgi sitemizde Güme Gitmek Deyimi Nereden Çıktı? başlığı altında bilgi paylaştık. Güme Gitmek Deyimi Nereden Çıktı? ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

Güme Gitmek Deyimi Nereden Çıktı?

gume-gitmek-deyimi-nereden-cikti

Bu makalemizde siz değerli okurlarımıza olan güme gitmek deyimi ne anlama geliyor ve güme gitmek sözü nereden çıktığını söz edeceğiz.

İnsanlarla iletişim halindeyken tercih ettiğimiz birden fazla atasözü ve deyim var. Bu deyişler çoğu zaman o kadar yerinde kullanılır ki, uzun uzadıya bir cümle kurmaktansa iki kelimeyle anlatılmak istenen duygu tam anlamıyla verilir.

Her zaman tercih ettiğimiz bazı deyimler ise nereden çıktığını, nasıl kullanılır duruma geldiğini pek bilmeyiz, tıpkı güme gitmek deyimi gibi.

Güme gitmek deyiminin anlamı boşa gitmek, boşu boşuna, bir hiç uğruna yitip gitmek anlamında tercih ettiğimiz bir deyimdir.

gume-gitmek-deyimi-nereden-cikti

Güme Gitmek Deyimi Nerden Çıktı?

Güme gitmek sözünü nerden çıktığını anlamak için ilk kez Osmanlı devleti büyüyüp genişledikçe daha fazla askere ihtiyacı duymuş ve bu doğrultuda yeniçeri ocakları kurulmuş. Yeniçeriler savaşlarda etkili olmuş, ufak yaştan bu yana aldıkları profesyonel eğitim aracılığıyla, savaş meydanlarında başarılar kazanmışlardır.

Ayrıca güme gitmek deyiminin yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz çadırı başına yıkmak deyimi makalemize bakabilirsiniz.

gume-gitmek-deyimi-nereden-cikti

Yeniçerilerin bir görevde şehri korumaktı. Yakaladıkları suçluları zindana atan yeniçeriler bu işi yaparken, “Hoop Gümm” şeklinde bir nara atarlardı. Bazı zaman de yanlışlık yapar, hiç suçu olmayan insanlarda bu zindanlara tıkarlardı.

Kurunun yanında yaşta yanar misali. Hapse attıkları bu insanlar için adamcağız “güme gitti yazık oldu” derlerdi. O günden bugüne yeniçerilerden miras bir deyim kaldı bize. Yaptığınız hiçbir eylemin güme gitmediği günler dileriz.

Bu makalemizde güme gitmek sözü nereden çıktığı ve güme gitmek deyiminin anlamını siz değerli okurlarımız için açıkladık. Diğer makalelerimize bakmayı unutmayınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu