Başvurular

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021, başvurular bölümümüzde Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021 ile alakalı bilgiler sunduk.. Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021 ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021

Evde bakım maaşı şartları 2021, Evde bakım maaşı başvuru şartları, Evde bakım maaşı 2021 şartları, Evde bakım maaşı nasıl alınır, Evde bakım maaşı 2021 nasıl alınır, Evde bakım parası almak için aranan şartlar, 2021 evde bakım maaşı ne kadar, Engelli bakım maaşı şartları gibi çevredeki insanlar aracılığıyla araştırılan tüm konular makalemizde bulunmaktadır.

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021

2021 senesinde da sosyal yardımlar geçtiğimiz senelerda olduğu gibi ihtiyaç sahibi her aileye ulaşacak biçimde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla verilmeye sürdürmekte. İhtiyaç sahibi muhtaç bireylere verilecek olan sosyal yardımların içinde yaşlılara ve engellilere yönelik yardımlar yer alıyor. Engellinin ve yaşlının bakımı üzerine alan bireylere devlet aracılığıyla yardım verilmesinde belirli şartlar da aranıyor.

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır?

Evde bakım parası engelli veya yaşlı bireylerin bakımını üzerine alan bireyler için ayrılmış ödenek türüdür. Güncel sayılarla içinde olduğumuz yıl için evde bakım parası alan 500 binden fazla kişi bulunmaktadır. Birçok yardımın yanında evde bakım parası aylık olarak düzenli bir biçimde verildiğinden adına evde bakım maaşı da denilmektedir. Muhtaç bireylere yönelik yapılan yardım engellinin, hastanın ve yaşlının bakımını karşılayacak bireylere belirli düzeyde maaş niteliğinde evde bakım parası verilmektedir.

Evde Bakım Maaşı 2021 Şartları

Hasta, yaşı ve engelli bireylerin bakımı üzerine alan bireylere sosyal yardım olarak evde bakım parası ödenilmektedir. Tabi ki diğer sosyal yardımlarda olduğu gibi evde bakım piçinde da belirli şartlar bulunmaktadır. Şartları taşıyan bireyler başvuru işlemlerini bitirdiktan ve onay sürecini sorunsuz geçtikten sonra aylık olarak yatırılan evde bakım parası yardımından yararlanabilecektir.

Muhtaçlık düzeyinin etkin rol oynadığı evde bakım piçinde belirlenmiş şartlar uygun olmadığında bu yardımın yapılması söz konusu değildir. Ayriyeten çalışan bireyler bu yardımdan yararlanamamaktadır.  Evde bakım maaşı alabilmek için toplamda 4 şart aranmaktadır. Maddeler halinde belirtmek gerekirse evde bakım maaşı şartları;

  • Yaşlı veya engellinin bakıma muhtaç olması,
  • Hasta veya engelli için sağlık raporunun bulunması,
  • Ailenin gelir kriterine uygun olması,
  • Muhtaç kişiyle bakımı sağlayan kişi aynı evde yaşamıyorsa saatli bakım gerekmektedir.

Evde Bakım Maaşı Şartları 2021 Kişi Başına Düşen Gelir:

Yaşlı veya engelliye bakan bireylerin yararlanmış olduğu evde bakım parası gelir kriteri hesaplaması içinde bulunan yılın asgari ücretine göre hesaplanmaktadır. Asgari ücrete göre tespit edilen evde bakım parası yardımının sayıları her sene değişiklik göstermektedir. 2021 yılı için tespit edilen asgari ücret tutarı 2.825 TL olmuştur. Gelir kriteri hesaplaması kişi başına düşen gelir ile hesaplanmaktadır. Gelir kriteri hesaplaması asgari ücret ile asgari geçim indirimi ve kişi başına düşen gelir esas alınarak yapılmaktadır. Hesaplamaları kapsamlı bir biçimde ele alırsak;

  • Asgari ücretten tutarından asgari geçim indirimi düşülür. Kalan tutarın 3’te 2’si ise kişi başına düşen gelir olmaktadır.

2.825 – 268 (asgari geçim indirimi) = 2.557 TL. 2.557 TL’nin 2/3 si 1.704 TL’dir. Bu tutar yukarıda da belirtmiş olduğumuz kişi başına düşen gelir olmaktadır.

Evde bakım maaşından yararlanmak isteyen bireylerin kişi başına düşen gelirleri 1.704 TL’nin altında olması gerekmektedir. Hane içinde bulunan bireylere bu hesap yapılmalıdır. Hanede yaşayan kişi sayısı ve kişi başına düşen gelir esas alınarak gelir kriteri şartı yerine getirilmiş olur. Kişi sayısına göre hanenin gelir kriteri hesaplaması;

Kişi Sayısı Kişi Başına Düşen Gelir Gelir Kriteri
2 1.704 TL 3.408 TL
3 1.704 TL 5.112 TL
4 1.704 TL 6.816 TL
5 1.704 TL 8.520 TL
6 1.704 TL 10.224 TL

Yukarıda tabloda hane içinde yaşayan kişi sayına göre gelir kriteri hesaplaması yapılmıştır. 2 kişilik bir ailede 3.408 TL altında gelir yer alıyor ise gelir kriteri şartına uygun olunmaktadır.

Sağlık Kurulu Raporu Şartı:

Hastanın bakıma muhtaç olduğunu belgeleyen sağlık raporunda yeni düzenlemelere gidildi. Daha önceleri yüzde 50 ve üstü engel raporu bulunan bireylere ağır engelli ve engelli tanımları yapılmaktaydı. Yeni sisteme göre bu durumda değişiklikler mevcut. 18 yaşından büyük ve 18 yaşından ufak bireylerin engel düzeyleri sağlık raporunda farklı tanımlamalar ile söylenmektedir.

18 yaşından büyük bireylerin raporlarında bağımlı yahut tam bağımlı, 18 yaşından ufak bireylerin ise raporlarından özel koşul veya çok özel koşul tanımları bulunmaktadır. Engel oranına bakılmadan bu yeni sistem ile evde bakım maaşından yararlanılabilmektedir.

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021
Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021

Saatli Bakım Şartı:

Yaşlı, engelli veya rahatsız olan ve yardıma gereksinimi olan bireylerin bakımını üstlenen birinin aynı evde yaşamıyor ise bu şartı yerine getirmesi gerekmektedir. Muhtaç kişi ve bakımı üstlenen kişi aynı hanede ise bu şarta bakılmamaktadır. Farklı evlerde yaşayan muhtaç ve hasta yakını geçerli olan şartta muhtaç kişi ile ilgilenen birinin gün içinde en az 8 saatlik hizmet sunması gerekmektedir. En az 8 saat olan bu şartta kontrol ve denetlemeler kurum aracılığıyla yönlendirilen yetkili bireyler aracılığıyla sağlanmaktadır.

2021 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?

Bu yardımdan yararlanmak isteyen bireyler ilk kez belirtilmiş şartlara uygun olması gerekiyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl / İlçe Müdürlüklerine yapılacak olan başvurular gerekli evraklar ile tamamlanmakta ve değerlendirme süreci faaliyete geçirilmektedir.

Başvurusu onaylanan bireylere; 1.460 TL olan evde bakım parası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla 2021 senesinde 1.544 TL olmuştur. Belirtmeliyiz ki Temmuz ayı zammı, Ağustos ayında alınacak olan maaşlara yansıtılacaktır.

Evde Bakım Maaşı Almak İçin Nereye Başvurulur? 2021

Belirtmiş olduğumuz şartların sağlanmasının ardından evde bakım maaşı ile ilgilin yararlanmak isteyen bireyler başvuruda bulunabilirler. Başvurular ise Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüklerinde yapılmaktadır. Evde bakım maaşı için Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüklerine yapılacak olan başvuruda işlemler için gerekli evraklar temin edilmelidir.

BENZER YAZI: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2021

Evde Bakım Maaşı Gerekli Evraklar

Muhtaç kişi ve bakımı üstlenen kişi için gerekli evraklar ise;

  • T.C Kimlik Belgesi
  • 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • Muhtaç Kişinin Sağlık Raporu
  • Mal ve Gelir Beyan Belgesi

Yukarıda sıralanmış evraklar ile evde bakım parası başvuruları ikamet edilen İlin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde gerçekleştirilmektedir. Başvuru işlemleri gerektiği gibi yapıldıktan sonra değerlendirme süreci başlamaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinde görevli bireyler aracılığıyla incelemeler gerçekleştirilir. Değerlendirme ve incelemeler neticesinde onay verildiği takdirde evde bakım maaşı alınabilmektedir. Bu onayı ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü aracılığıyla verilmektedir.

TC No İle Evde Bakım Maaşı Sorgulama

Her ay düzenli olarak verilen evde bakım parası 2021 senesinde 1.544 TL tutarında muhtaç birinin bakımını üstlenen insana verilmektedir. Evde bakım parası sorgulama işlemleri internet üzerinden sorgulanabilmektedir. E-devlet aracılığı ile gerçekleştirilecek olan evde bakım parası sorgulama işlemi için e-devlet sistemine T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılmaktadır.

Girişin yapılmasının ardından “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” ekranı açılmalıdır. Bu sayfada evde bakım parası sorgulaması rahatlıkla yapılabilmektedir. SMS ile sorgu işlemi ise BAKIYE yazılarak 4747′ ye mesaj gönderilmelidir. Sorgulama sonucu birinin cep telefonuna evde bakım maaş sorgulaması ile ilgili geniş bir şekilde bilgiler gönderilecektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu