Bilgi Arşivi

Dünyanın Katmanları ve Özellikleri 2021

Dünyanın Katmanları ve Özellikleri, bilgi sitemizde Dünyanın Katmanları ve Özellikleri başlığı altında bilgi paylaştık. Dünyanın Katmanları ve Özellikleri ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

Dünyanın Katmanları ve Özellikleri

dunyamizin-katmanlari;dunyanin-katmanlari-nelerdir;dunyanin-ozellikleri;dunya-katmanlari;dunyanin-katmanlari-ve-ozellikleri

Bu makalemiz de siz değerli okurlarımıza dünyanın katmanları ile ilgili bilgiler vereceğiz. Ayrıca dünyamızın katmanları ve dünyanın özellikleri neler olduğundan söz edeceğiz.

Dünyanın Katmanları

Dünyanın katmanları konusu ile ekranlara gelecek olursak. Dünya bilindiği gibi katı tabakadan oluşmamaktadır. Bu katı tabaka da katmanlardan buluşmaktedir. Şimdi siz değerli okurlarımıza dünyanın katmanları nelerdir onları açıklayacağız ve dünya katmanları ile alakalı bilgiler vereceğiz.
Dünya 5 katmandan buluşmaktedir. Dünya katmanlarının isimleri şunlardan oluşmaktadır:
– Hava küre,
– Su küre,
– Taş küre,
– Ateş küre,
– Ağır küredir.
Dünya katmanları modeli incelenirse katmanların her birinin ayrı bir özelliği olduğu görülür.

Dünyanın Özellikleri

Şimdi de kısaca dünyanın özelliklerini maddeler şeklinde sıralayacak olursak;
– Dünya Samanyolu galaksisi içindedir.
– Dünya güneş sistemi içindedir.
– Güneş sistemindeki 8 adet gezegenden biridir dünya
– Dünyaya güneşe en yakın üçüncü gezegendir.
– 8 gezegen içinde beşinci en büyük gezegendir.
– Ay dünyanın doğal uydusu olup yalnızca bir tanedir.
– Yaşam belirtisi olan güneş sisteminde dünya tektir.
– Dünyanın güneş etrafındaki turu 365,25 gün sürmektedir.
Böylelikle genelde dünyanın özelliklerinden bahsetmeye çalıştık.

dunyamizin-katmanlari;dunyanin-katmanlari-nelerdir;dunyanin-ozellikleri;dunya-katmanlari;dunyanin-katmanlari-ve-ozellikleri

Ayrıca dünya katmanları ve özellikleri yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz dünyanın yedi harikası yazımıza da bakabilirsiniz.

Dünya Katmanları ve Özellikleri

Dünyanın her katmanı belirli özellikler taşımaktadır. Dünya katmanları ve özellikleri şunlardan oluşmaktadır:

Hava Küre (Atmosfer): Dünya katmanlarının birincisi olan hava küre, diğer ismine atmosfer adı verilmektedir. Bu katman bireylerin yaşamasını sağlayan havayı simgeler. Aynı zamanda su buharı bu katmanda yer alır. Canlılar için gerekli olan gazlar bu katmanda bulunmaktadır. Atmosferde bulunan gazlar yer çekimi etkisi ile mevcuttur. Yer çekimi bittiğinden atmosferde biter. Güneşten gelen zararlı ışınları engelleme görevi mevcuttur. Atmosferin kalınlığı dünyanın eksenine göre değişiklik gösterir. Atmosferde tabakalardan buluşmaktedir. Bunlar iyonosfer, stratosfer, ekzosfer, troposfer ve mezosferdir.

Su Küre(Hidrosfer): Su küreye hidrosfer adı verilmektedir. Su küre okyanuslar, göller, denizler ve tüm su kaynaklarından buluşmaktedir. Yüzde bir oranında içme su olarak kullanılan su bulunur ve bu suya tatlı su adı da verilmektedir. Dunyanin katmanlari olarak ikinci sıradadır.

Taş Küre (Litosfer): Dünyanın en dış katmanı olma özelliğine sahiptir. Litosfer ve yer kabuğu adlarını da almaktadır. Ve yaşamın olduğu katmandır. En üst katmanı toprakla örtülüdür. Bu katman gözlenebilen dunyanin katmanlari içindedır.

Ateş Küre (Pirosfer): Ateş küreye magma tabakası da denir. Akışkan yapısı bulunmaktadır. Ateş kürenin oluştuğu tabaka olan magma yeryüzüne çıkmakta ve lav adı verilen oluşuma neden olmaktadır. Pirosfer olarak da anılabilir. 2000 santigrat dereceye kadar sıcaklığı mevcuttur. Sıcaklık yüksek olduğu için bu katmandaki maddeler sıvı ve gaz halindedir. Gözlenemeyen dünyamızın katmanları içindedır.

Ağır Küre (Barisfer): Ağır Küre barisfer ve çekirdek adlarını alır. Dünyanın en iç katmanıdır. Sıcaklığı 5000 santigrat derecedir. Lakin buna karşın buradaki maddelerde erime olmadığı gibi tam da keşfedilen bir katman değildir. Dünyanın en sıcak ve en kalın katmanı olma özelliğine sahiptir. Bu katmanda demir ve nikel gibi maddeler olduğu için ağır küre adını almıştır. En son bu katman gözlenemeyen dünyamızın katmanları içindedır.

Böylelikle dünyanın katmanları nelerdir? sorusuna geniş bir şekilde yanıt vermiş olduk.

Dünyanın Gözlenebilen ve Gözlenemeyen Katmanları

Dünyanın gözlenebilen katmanları mevcuttur. Bunlar hava küre, su küre ve taş küredir. Dünya gözlenemeyen katmanları şunlardan oluşmaktadır; ağır küre ve ateş küredir.

Ayrıca dunyanin katmanlari yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz dünyanın enteresan yerleri yazımıza da bakabilirsiniz.

Dünyanın İç Katmanları ve Dış Katmanları

Dünya iç katmanlar ve dış katmanlardan buluşmaktedir. Bu durumda dünyanın iç katmanları ateş küre ve ağır küredir. Dünyanın dış katmanları ise hava küre, su küre ve taş küredir.

Bu makalemizde siz değerli okurlarımıza dünyanın katmanları nelerdir? sualinin yanıtını vermeye çalıştık. Ayrıca dünyanın özellikleri neler ve dünya katmanları ile ilgili geniş bir şekilde bilgiler vermeye çalıştık.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu