Başvurular

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2021

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2021, başvurular bölümümüzde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2021 ile alakalı bilgiler sunduk.. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2021 ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2021

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı maddi yardım başvurusu 2021, her aileye 500 TL yardım başvurusu, Maddi yardım başvurusu, Nakdi yardım başvurusu, e-devlet maddi yardım başvurusu, kaymakamlık yardım başvurusu e-devlet, e-devlet sosyal yardım başvurusu, Kaymakamlık yardım başvurusu, aile-çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı başvuru gibi araştırılanler makalemizde bulunmaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2021

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla maddi durumu yerinde olmayan ihtiyaç sahibi bireylere, Maddi yardım başvurusu, 2021 senesinde tespit edilen bütçe ve program kapsamı içinde birden fazla alanda maddi yardım sağlanmaktadır. Bakanlık aracılığıyla aylık olarak sabit bir geliri olmayan ihtiyaç sahibi bireylere, doğum yapan annelere, engelli vatandaşlara, koruyucu ailelere, evde bakım gerektiren hasta vatandaşlara, şehit ve gazi yakınlarına, Bakanlık aracılığıyla tespit edilen diğer ihtiyaç sahibi vatandaşlara aylık olarak veya bir defaya mahsus olacak biçimde nakdi yardımlar yapılmaktadır.

E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu Sorgulama

Maddi yardım istekleri e-devlet üzerinden yapılabilir. Yapmanız gereken tek şey e-Devlet hizmet sayfasına gitmek ve adınıza yahut hanenize elde edilen maddi yardım detaylarını görüntüleyebilirsiniz. Gelir testinizin sonucunu da maddi yardım bilgileri ile öğrenebilirsiniz. E-devlet maddi yardım sorgulama sayfası için buraya tıklayınız.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardımlar 2021

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla ihtiyaç sahibi hanelere yönelik yardımlar 2021 senesinde da araştırılmaya sürdürmekte. Bakanlık aracılığıyla yardıma muhtaç bireylere verilen yardımlar aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.

  • Doğum yapan annelere,
  • Çalışmayan bireylere, işsiz değerli okurlarımıza,
  • Engelli vatandaşlara,
  • Evde bakıma muhtaç olan hastalara,
  • Koruyucu ailelere,
  • Şehit ve gazi yakınlarına,
  • Aylık geliri olmayan ihtiyaç sahiplerine.

Tüm bunlar dışında Bakanlık aracılığıyla tespit edilen diğer ihtiyaç sahibi muhtaç bireylere maddi yardımlar yapılmaya 2021 senesinde da sürdürmektedir.

Doğum Yapan Annelere Maddi Yardımlar 2021

Devlet her sene Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla doğum yapan kadınlara ayni ve nakdi yardım sağlamaktadır. Doğum yapan anneye ödenen yardımlar ve miktarları ise;

  • Süt ve Emzirme Yardımı: Emzirme ödeneği 202 TL olarak belirlenmiştir. Bu destekten yararlanmak isteyen birinin SGK yahut BAĞKUR’a bağlı olması ve 120 günlük prim sayısını doldurmuş olması gerekmektedir. Bu desteğe yapılacak olan başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla resmi internet sitesi üzerinden alınmaktadır.
  • Yarım Gün Çalışma Yardımı: Doğum sonrası kadınlara sağlanan çalışma yardımı ile yarı zamanlı alınacak tam ücretin bir kısmı işveren, bir kısmı da İŞKUR aracılığıyla karşılanmaktadır. Lakin bu ödenekten yararlanmak için çocuğun 3 yaşından büyük olmaması gerekir. Ayrıca yarım gün çalışma ödeneğinden yararlananlar süt desteğinden yararlanamaz.
  • Bakıcı Yardımı: Doğum yapan ve çalışan annelerin yardımcılarından bir diğeride bakıcılara olan yardımdır. Resmi SGK web sitesi yahut e-Devlet sistemi üzerinden başvurabilirsiniz.
  • İş Görmezlik Ödeneği: Rapor olarak alınabilecek tutar, ayakta tedavi gören hastalar için günlük 65,40 TL, yatarak tedavi için 49,05 TL olarak belirlenmiştir. Başvurular için buraya tıklayınız.
  • Çocuk Yardımı: Bu destekten yararlanmak için annenin çalışma koşullarına uymasına gerek yoktur. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapan annelere, devlet yardımından yararlanan ilk çocuk için; 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, diğer çocuklar için 600 TL. Başvurular; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek yahut ALO 144 Sosyal Yardım Hattı ile iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı bilgi için “Doğum Yapan Annelere Yapılan Devlet Destekleri 2021” başlıklı yazımıza tıklayınız.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2021
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2021

Kaymakamlık Yardım Başvurusu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla sağlanan destekler hane bazında olup ayni ve nakdi olarak verilmektedir. İhtiyaç sahibi ailelerin bulundukları ilin kaymakamlarına müracaat edilerek başvurular alınabileceği gibi, başvurular online olarak da yapılabilmektedir. Hane / aile yardımından yararlanmak için, başvuru sahibinin belirli durumları belirlemesi gerekir. Belirlenecek kriterlerden birisi olan gelir kriterinin tespit edilen limitin altında olduğu tespit edilirse haneye verilecek yardımlar;

  • Barınma yardımı
  • Gıda yardımı
  • Yakacak yardımı
  • Maddi yardım
  • Elektrik tüketim desteği
  • Eşi vefat etmiş kadınlara yardım
  • Muhtaç asker ailelerine yapılan yardım
  • Muhtaç asker çocuğu yardımı
  • Doğum yardımı
  • Öksüz ve yetim aylığı

yapılmaktadır. Başvurular birinin olduğu ilçedeki kaymakamlıklardan yapabilmektedir.

Şehit Yakınları ve Gazilere Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Devlet, şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerine bir çok alanda yardım sağlıyor. Şehitlerin yakınlarına ve gazilerimize 2021 senesinde yapılan maddi yardımlar;

  • Şehit Çocuklarına Aylık Bağlanması
  • Kamu Kurumlarında Çalışma Hakkı
  • Eğitim ve Öğrenim Yardımları
  • Özel Öğretim Bursu
  • Yakınların Silah Altına Alınmaması
  • Faizsiz Konut Kredileri

gibi maddi ve maddi olmayan yardımlar şehit yakınlarına ve gazilere Bakanlık aracılığıyla verilmektedir.

Şehit ve gazi yakınlarına yapılan diğer maddi ve manevi yardımlardan yararlanmak için yardım alacak birinin, TC. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile sosyal güvenlik kurumuna başvurması ve belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bir şehidin yakını olarak yardımdan yararlanabilmek için şehidin birinci derece akrabası ve bu bağlamda bulunanlar olmalıdır. Bunlar;

  • Anne
  • Baba
  • Kardeş
  • Varsa çocuklar olmaktadır.

Engellilere Yapılan Maddi Yardımlar 2021

Engelli vatandaşlar her sene maddi yardım almaktadır. Maddi yardımın bunun yanında, engelli vatandaşlara özel indirim ve muafiyetler mevcuttur. Devlet aracılığıyla engelli vatandaşlara sağlanan maddi yardımlar ise;

  • Evde Bakım Maaşı: T.C. Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı aracılığıyla % 50 yahut daha fazla engellilik oranına sahip bireyler için bulunan sağlık raporu, “ağır engelliler” ibaresini içermelidir. Ciddi engelli bireylerin kendilerine bakamayacakları ve bu bireylerin evde bakım aylığı aldıkları bir raporla ispatlanmıştır. SGK kurumuna bağlı kanun kapsamı içinde, annesi yahut babası vefat eden % 60’ın üzerinde engelli bireyler, 5510 sayılı Kanuna göre kriterleri yerine getirerek tespit edilen aylığın % 25’ini alırlar. Süresiz olarak verilen bu maaşın şartlarından biri ise engelli aylığı almamış olmasıdır.
  • Engelli Aylığı: Kişinin en az % 40 engelli olması gerekir. Aynı zamanda sosyal güvenceye sahip olmamak başka bir koşuldur. Bireyin malullük aylığına hak kazanabilmesi için ilk kez 18 yaşın üzerinde olması yahut daha ufakse bir ebeveyninin olması gerekir. Gelir testi ile tespit edilen engellilik aylığı için, birinin SYD Vakfı’na başvurması ve engellilik aylığı için başvurması gerekir. Gelir kriteri üzerinden sağlanacak maddi yardımın bir parçası olarak, kritere tabi gelirin asgari ücretin üçte birini geçmemesi gerekir.
  • Muhtaç Aylığı Bağlanması: Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla sağlanan muhtaç aylığına halk içinde “yoksullik parası” deniyor. Engellilerin ve 18 yaşın altındaki muhtaç çocukların % 40’ı yoksulluk belgesinden elde edilen yoksulluk aylığından yararlanmaktadır. Ayrıca sosyal güvenlikten yararlanmamalı, mahkeme kararı yahut kanun kapsamına girmemeli, gelir yahut emekli maaşı olmamalı, gelir getirici taşınır yahut taşınmaz mal bulunmamalıdır.

Engelli Aylığı Nasıl Alınır?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla sağlanan engelli yardımından yararlanabilmek için birinin en az % 40 yahut daha fazla engele sahip olması gerekir. Aynı zamanda sosyal güvenceye sahip olmamak başka bir şarttır. Bireyin engelli aylığından yararlanabilmesi için ilk kez 18 yaşından büyük olması yahut 18 yaşından ufak yakını vasfında maddi yardım alabilir.

Gelir testi ile tespit edilen engeli aylığı için bireyin SYD Vakfına başvuruda bulunması ve engelli aylığı talep etmesi gerekir. Gelir testi ile sağlanacak maddi yardımlar çerçevesinde elde edilecek gelir testine konu gelirin asgari ücretin üçte birini geçmemesi gerekir. Yasaya göre tespit edilen engellilik aylığı % 40 ila% 69 oranında engellilere ayrı ayrı ödenirken, engellilere ödenen maddi yardım ücreti % 70 oranında ayrı olacak ve daha yüksek olacaktır.

E-Devlet Maddi Yardım Başvurusu 2021 Sorgulama Nasıl Yapılır?

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu yanında Bakanlık aracılığıyla verilen maddi yardımların sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Sorgulama işlemi için tek yapılması gereken e-devlet kapısının hizmet sayfasına girerek yapılacak olan sorgulama ile kendi adınıza veya haneye verilecek olan maddi yardımların detaylarını görüntüleyebilirsiniz. E-devlet üzerinden;

  1. doğum yardımı başvuru sonucu sorgulama
  2. engelli evde bakım ödeme bilgileri sorgulama
  3. gelir testi sonucu sorgulama
  4. sosyal ve ekonomik destek (SED) ödeme bilgileri sorgulama
  5. sosyal yardım bilgileri sorgulama
  6. şehit ve gazi yakınları ile alakalı sorgulamalar yapılabilir.

Muhtaç Aylığı Bağlanması

Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla sağlanan muhtaç aylığı genelde “yoksullik parası” olarak adlandırılır. Fakirlik kağıdı ile alınan muhtaçlık aylığında yüzde 40 engelli olan bireyler ile 18 yaş altı muhtaç çocuklar yararlanacaktır. Yardımdan yararlanma şartlarına bakarsak muhtaç aylığından yararlanacak birinin;

  1. Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmamalı,
  2. Gelir yahut aylığı bulunmaması,
  3. Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması,
  4. Mahkeme kararı yahut kanunla bakım altına alınmamış olması,
  5. Gelir getirici mallarının bulunması durumundan gelirin muhtaç aylığını aşamaması gerekir.

Evde Bakım Aylığı Başvuru Şartları

Yüzde 50 ve üzerinde engel oranına sahip olan vatandaşlara verilen sağlık raporunda “ağır engelli” ibaresi bulunması gerekmektedir. Ağır engeli olan bireylerin kendi bakımlarını üstlenemeyecek oldukları rapor yolu ile ispatlanmış olup bu bireylere evde bakım aylığı bağlanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı alakalı kanun çerçevesinde anne babası vefat etmiş, %60 ve üzeri oranında engeli bulunan vatandaşlara 5510 sayılı kanun kapsamı içinde gerekli kriterlerin sağlanması şartı ile tespit edilen aylığın % 25’i üzerinden aylık bağlanmaktadır. Süresiz olarak bağlanan evde bakım aylığıyla tespit edilen şartlardan biri ise birinin engelli aylığı almamış olmasıdır. Engelli aylığı alan kişi, evde bakım aylığı alamaz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu