Başvurular

2021 yılında çiftçi ve besicilere ne kadar destek ve hibe verilecek?

2021 senesinde çiftçi ve besicilere ne kadar destek ve hibe verilecek?, iş başvuruları bölümünde 2021 senesinde çiftçi ve besicilere ne kadar destek ve hibe verilecek? ile alakalı başvuruyu siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik.. 2021 senesinde çiftçi ve besicilere ne kadar destek ve hibe verilecek? ile alakalı tüm ayrıntılar makalemizde..

2021 senesinde çiftçi ve besicilere ne kadar destek ve hibe verilecek?

TİGEM Genel Müdürü makam aracı dışında VIP minibüs mü yaptırdı? Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli bu hususta ne dedi? Çiftçilerin borçları yapılandırılacak mı? Süt-Yem Paritesi ne kadar? 1 kg etin üreticiye maliyeti ne kadar? 2021 bütçesinden çiftçi ve besicilere ne kadar destek ve hibe verilecek? Bu konu başlıkları İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş aracılığıyla, TBMM’de bütçe görüşmelerinde Tarım Bakanlığı’na soruldu… İşte o çok çarpıcı açıklamalar…

ÇİFTÇİ VE BESİCİLERE DESTEK ÖDEMELERİ VE HİBE DESTEĞİ

Bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi bulaşı sebebiyle bir kez daha tarımın, bundan dolayı yiyeceğin önemi anlaşılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız “Ekilmedik bir karış toprağımız kalmamalı.” demişlerdir. Tarım ve Orman Bakanımız ise 22 Nisan 2020 tarihinde üreticilerimize “Kimse tedirgin olmasın. Ürününüz tarlada, serada; etiniz ve sütünüz ise elinizde kalmayacak. Gerekirse biz alırız.” diyerek güvence vermiştir. Bugün geldiğimiz noktada ise bu söz havada kalmış, her zaman olduğu gibi üreticilerimiz tüccarların insafına bırakılmıştır. Daha üzücü olan, 2021 yılı bütçesinde hibe destek tutarlarının yalnızca ve yalnızca 22 milyar TL olması. Yüzde 14 yıllık enflasyon bile ne yazık ki göz ardı edilerek artış yapılmamıştır. 2021 senesinde çiftçi ve besicilere vermeniz gereken destek ve hibe tutarı en az 48 milyar TL olmalıydı 2020 yılı gayrisafi yurt içi hasılasına göre ama yalnızca yüzde 0,45’ini veriyorsunuz.

ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI YAPILANDIRILACAK MI?

Sayın Bakan, buradan soruyorum: Çiftçilerimizin borçlarını neden yeniden yapılandırmaya sokmuyorsunuz; çiftçilerimizin, sulamada kullandıkları elektrik fiyatlarınden belediye payı kesilmesine, TRT payı kesilmesine hâlâ göz ybekliyorsunuz? Neden eskiden olduğu gibi çiftçinin, köylünün elektrik faturaları altı ayda bir veya hasat zamanı ödenmez? Vallahi çocukluğumda köyümde altı ayda bir gelirdi elektrik parası. Size ne oldu? Hani, eskiydi ya, 2002 eskisiydi ya?

SÜT-YEM PARİTESİ

Değerli milletvekilleri, süt üreticisine on üç ay sonra yapılan 50 kuruşluk artış yeterli değildir. Kaldı ki, çiğ süt üreticileri diyor ki Sayın Bakanım, iyi dinle: “Süt satıyoruz nakliyesi bizden kesiliyor. Bu yalnız, bize mahsus bir yük. Borsayla işimiz yok, borsa payı ödüyoruz, üstüne stopaj ödüyoruz.” Yani diyor ki bizim süt üreticimiz: “Bize verilen fiyat aralıkların hepsi bizim cebimize girmiyor. Girmeden, yol parası, borsa parası, stopaj kesiliyor.” Ülkemizde, süt yem paritesi, bir litreye 1,5 kilogram yem olması gerekirken şu anda 1’in altına düşmüştür.

1 KG ETİN ÜRETİCİYE MALİYETİ

Besicilerimizin hâli de sütçülerimizden fazla iyi değil. Besicilerin feryadını duyan yok. Karkas et fiyatını en son 34 TL’den 36 TL’ye çıkarmış olmanız sorunu çözmüyor Sayın Bakan; 1 kilogram etin üreticiye maliyeti 38 ile 40 TL içinde. Karkas etin kilosu en az 40 TL’nin üzerine çıkarılmalı -ki bu da yetmez- Et ve Süt Kurumu da alım yapmalı. Yani besicimizi, tüccarın insafına bırakmamanız lazım, fiyat aralıkları artırıp Et ve Süt Kurumuna alım yaptırmazsanız bu fiyat aralıkların -artırdığınız fiyat aralıkların- ne yazık ki hiçbir anlamı olmuyor.

Şimdi, kıymetli milletvekilleri, Ziraat Mühendisleri Odası 2021 yılı için şöyle diyor: “2021 yılı ülkemiz tarım sektörü için hüsran yılı olacaktır. Çiftçilere yapılacak 2021 destekleri hayreti, gayreti, sabret devrini bitirmiştir.” İşte aslında söylenen son söz bu.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ

Değerli milletvekilleri, Bakanlığın alakalı kuruluş var, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği. Köylüye ve çiftçiye hizmet etmekten tamamen uzaklaşmış, çiftçilerin kabusu olmuş âdeta. Borçlu çiftçileri yüksek faizlerle canından bezdiriyor, böyle bir zamanda üreticilerin traktörlerine icra koyabiliyor bu kurum.

‘’ÖZEL VIP MİNİBÜS YAPTIRIYOR’’

Çiftçi perişan, besici perişan, köylü perişan ama onlara gelince bin üstüne faiz, üstüne faiz; Allah’tan korkun ya, bu kadar mı vicdanınızı kaybettiniz? Ve daha mühimsi, TİGEM Genel Müdürümüz var. Devletin verdiği makam aracı yetmiyor, hanımefendi özel VIP minibüs yaptırıyor, bununla geziyor. TİGEM zarar ediyor, keyfekeder devleti yönetiyorlar.

‘’SANA CEVAP VERMEYECEĞİM’’

2020 tarihinde TAGEM’de bir toplantıya katıldık. Bu toplantı sonrası Sayın Pakdemirli bana dönerek “Fahrettin Bey, iki dakika görüşebilir miyiz?” dediler. “Ben hayhay Sayın Bakanım, tabi ki görüşürüz.” dedim. Orada bulunan bütün milletvekilleri ve bürokratların içinde bana “Verdiğiniz soru önergelerine yanıt vermeyeceğim. Siz içeriden bilgi alıyorsunuz, içeriden size bilgi sızdırılıyor. O kişi şu mu?” diye bir de isim verdi. Şimdi, vicdanınıza soruyorum: Böyle bir Bakanlık anlayışı olabilir mi? Bunu soracaksan özel bir yere çek, sor; o da yok ve diyor ki: “Sana yanıt vermeyeceğim.” Şimdi, benim sorularıma yanıt vermeyecekmiş, önergelerime yanıt vermeyecekmiş, canı sağ olsun, demek ki sorduğum sorular doğru. Bir Bakanın bu tavrı kabul edilebilir bir durum değildir. Böyle bir anlayışla devlet yönetilemez…

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu