Bilgi Arşivi

Tretuvar Nedir? Nasıl Yapılır? 2021

Tretuvar Nedir? Nasıl Yapılır?, bilgi sitemizde Tretuvar Nedir? Nasıl Yapılır? başlığı altında bilgi paylaştık. Tretuvar Nedir? Nasıl Yapılır? ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

Tretuvar Nedir? Nasıl Yapılır?

tretuvar-nedir;tretuvar-nasil-yapilir;tretuvar-ne-demek;tretuvar-tasi

Bu makalemizde siz değerli okurlarımıza tretuvar nedir? yahut tretuvar ne demek ve tretuvar nasıl yapılır? soruların cevabını bulmaya çalışacağız.

Tretuvar Nedir?

Tretuvarıne demek sorusu ile ekranlara gelecek olursak. Tretuvar en basit yoldan açıklama yapacak olursak; yaya kaldırımı‘dır.

Tretuvar kelimenin Aslı Fransızca olmakla birlikte orijinal hali trottoir’dir. Dilimizde turetuar olarak bilinmekte birlikte bazı inşaat sahalarında okunduğu biçimde yazılabilir.

Tretuvar Nasıl Yapılır?

Tretuvar yapımı için ilk kez alt dolgu yapılıp, sıkıştırılır. Daha ardından tretuvar betonu dökülür ve olması gereken perdah ve tesviye işlemleri yapılır. Daha sonra tretuvar kaplaması neyse onunla alakalı malzeme uygulanır. Buna örnek verecek olursak; kilit, granit taşı olabilir. Sadece beton olarak da kalabilir. Daha sonra bordür olarak uygulama da yapılabilir.

Tretuvar Seviyesi

Kırmızı kota göre ayarlanan yol düzeysinin 18 santimetre üstü olarak kabul edilmektedir. Trevutarın yükseliği kaplama, beton, bordür dahil olmak üzere yerine göre değişkenlik göstererek 20-40 cm içinde olabilir. Çevresindeki yol kotuna yahut sahaya göre yükseklik boyutunun 20-30 cm ölçülerini geçmemesi mühimdir. Çünkü ardından tretuvar pek kullanışlı olmayabilir.

tretuvar-nedir;tretuvar-nasil-yapilir;tretuvar-ne-demek;tretuvar-tasi

Tretuvar Genişliği

Tretuvar taşı genişlik olarak belirli ölçülerle sabitlenmemiştir. Çünkü bu durum çevredeki şartlara göre değişebilir. Ölçüsü belirli olmamakla birlikte yine de genelde 120-150 cm aralığındadır. Malzemenin kaplaması bu bölümde mühim olabilir. Örnek olarak; 30×30 ise 30’ un katı olması gerekir.

Tretuvar Betonu

Genel olarak c12/15 c20/25 içinde tercih edilebilir. Yayaların yoğunluğuna maruz kalacağı için daha fazla düşük olan beton kullanılmamalıdır.

Bu yazınızda siz değerli okurlarımıza tretuvar ne demek ve tretuvar nasıl yapılır? gibi soruların cevabının bulmaya çalıştık.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu