İnternet

Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2021

Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2021, başvurular bölümümüzde Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2021 ile alakalı bilgiler sunduk.. Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2021 ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2021

Mantar yetiştiriciliği için ne kadar sermaye gerekir, trüf mantarı fiyatı 2021, 1 ton komposttan ne kadar istiridye mantar alınır, İstiridye mantar üretimi, KOSGEB mantar yetiştiriciliği kursu 2021, 1 ton mantar kompost fiyatı, Kültür mantar kompost toptan fiyat aralıkları, mantarhane kurulumu maliyeti 2021, mantar yetiştiriciliği kazancı, depoda mantar yetiştiriciliği, mantarhane açmak için gerekli belgeler, kültür Mantarı kompost fiyatı gibi konular mantar yetiştiriciliği planı olan bireylerce araştırılıyor. Konu ile ilgili geniş bir şekilde bilgiye makalemizden varabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantar yetiştirmek, son zamanların en gözde işlerinden biridir. Düşük maliyetle yüksek kar elde etmek isteyenler bu sektöre yöneliyor. Ortaya çıkabilecek tüm riskleri göz önünde bulundurarak yüksek kar oranları elde edebilirsiniz. Mantar zehirlenmeye neden olabilecek bir bitki türü olduğu için, onu üretecek olanların sektörel bazda iyi bir araştırma yapması gerekir.

Tarımsal faaliyetlerden gelir elde etmek isteyenler için ülkemiz müthiş bir ülkedir. Çünkü her bölgede çeşitli ürünler üretiliyor ve yurtdışına yapılan satışlar da iyi gelir getiriyor. Sıfırdan mantar yetiştirmek isteyen okurlarımız sektör ile ilgili geniş bir şekilde bir araştırma yapmalıdır. Bu anlamda gereksiniminiz olacak tüm konuları sizlerle sunacağız. Kültür mantarlarının genelde market tezgahlarında ve raflarda satıldığı görülmektedir. Bu mantara ek olarak bir çok mantar türü mevcuttur.

Mantarların doğada yetiştirilmesi basittir. Bunun yanında, yetiştirmek isteyenler, mantarlar için bu doğal koşulları sağlamalıdır. Bu anlamda yetiştiriciler, karlılığı yüksek, riskleri düşük mantar türlerini tercih etmelidir. Bankalar, mantar yetiştirme kredisi adı altında 30.000 TL‘ye kadar kredi sağlamaktadır.

Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Mantar yetiştirmek, kısa vadeli gelir getirebilecek bir iştir. Lakin pahalı olduğu söylenebilse de bu faaliyetten iyi karlar elde edenler var. Mantar yetiştiriciliği, gerekli koşulların ve yetiştirme şartlarını sağlayarak kazanç elde edilmektedir. Mantar yetiştirmek için devlet teşvikleri de bulunmaktadır. Bunun yanı sıra en fazla yetiştirilen mantar istiridye mantarı olmaktadır. İstiridye mantarları kilo başına fiyatı yüksek mantar türleri içinde bulunmaktadır.

Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti 2021

Mantar yetiştirme maliyetini siz değerli okurlarımız için hesaplayacağız. 100 metrekarelik bir alanda istiridye mantarı yetiştirme ile alakalı hesabımız aşağıda bulunmaktadır. Bu alanı mantar yetiştiriciliğine uygun hale getirmek için havalandırma sistemi, ısı ölçer, nem ölçer, sinek ve diğer böceklere karşı böcek ilacı, aydınlatma, nemlendirme, kompost, kompost raflarına ihtiyaç mevcuttur. Bu işi yapmak için ilk etapta 15.000 TL ila 20.000 TL’lik bir yatırım yeterli olacaktır.

Elbette kullandığınız malzemelerin değeri ne kadar yüksekse maliyet de o kadar yüksek olur. Deposu yahut mantar yetiştirmek için uygun alanı olmayanlar bir çadır almalıdır. Bu anlamda sermaye harcamasına 10.000 TL daha eklemek gerekiyor.

100 metrekarelik bir alanın alacağı kompost miktarı 8 tondur. 10 ton pamuğa da gereksiniminiz var. Samandan alınacak kompostların her biri 0,60 kuruştur.

1.000 Trüf Mantarı Bahçe Tesisi Projesi Yatırım Rehberi 2021

Tarım ve Orman Bakanlığı, 1.000 dönümlük trüf mantarı bahçesine yatırım yapmak isteyenler için bir yol haritası olan Proje Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Kılavuzu paylaşımı yaptı. Rehberi inceleyerek 1.000 dönümlük bir alanda trüf mantarı yetiştirmek için bahçe tesisinin gelir e gider durumu, nakit akışı ve proje değeri gibi tüm ayrıntı kısmı gözlemleyebilirsiniz.

1.000 dekarlık trüf mantarı bahçesi projesinde maliyet ve diğer detaylar;

  • Proje yılı:2021
  • Tesis Alanı:100 Dekar
  • Yatırım Tutarı: 695.500 TL
  • Yıllık İşletme Giderleri:65.810 TL
  • Yıllık İşletme Gelirleri:83.333 TL
  • Net Nakit Akışları: 13.593.050 TL
  • Fayda Masraf Oranı: 4,11
  • Mali Rantabilesi:%215
  • İç karlılık Oranı:%60
  • Yatırımın Geri Ödeme Süresi: 9 Yıl
  • Net Bugünkü Değer-Gelir: 8.190.978 TL

olarak hesaplanmıştır. 8 ton kompost ise 4.800 TL etmektedir. Pamuk kompostları ise daha pahalı olmaktadır. Bu maliyetleri düşürmek isteyen bireylerin başvuracağı yöntemlerden bir tanesi ise kendi kompostlarını kendileri üretmesi olacaktır. Çay, çimen, bitki artıklarından kompost üretimi sağlanmaktadır.

Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2021
Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2021

Saman kompostlarında elde edilecek olan tutar ise %25 olarak belirlenmiştir. Bu da demek oluyor ki 8 ton komposttan 2 ton mantar elde edilmektedir. Pamuk kompostlarından daha çok mantar elde edilmektedir. Bu oranın %30 olduğunu farz edersek, 10 ton komposttan 3 ton mantar elde edilmektedir. Tabi bu maliyete bir de işçilik maliyetlerini eklemek gerekir.

Ürünün alınması 45 gün sürmektedir. Toplam su ve elektrik giderleri 1.000 TL – 1.500 TL arası olacaktır. Kurulum için 12 bin çadır,4.800 kompost, 1.000 TL – 1.500 TL arası da su ve elektrik gideri olacaktır. İşçiliği kişi kendisi yapacaksa bu durum maliyet hesabına katılmamalıdır. Merak edilen sorulardan bir diğeride bu yatırımın üretimden karşılanıp karşılanamayacağıdır.

Mantar Yetiştiriciliği Karlı Mı?

Mantar yetiştiriciliği, doğru koşullar sağlandığı takdirde karlı olur. Mantar yetiştirmek için uygun bir alanınız varsa daha da karlı bulunacağını söylemek olabilecek. Pazar tezgahlarında satılan istiridye mantarının fiyatı 10 TL ile 12 TL içindedır. Lakin toptancılar, mantarları yarı fiyatına satın almaktadırlar.

2,5 ton mantarımız olduğunu varsayarsak, alacağımız miktar 15.000 TL olur. Kolay bir hesaplama yapacak olursak; 6 * 2,5 ton = 15 bin TL. Yani 45 gün sonra kazanacağımız miktar yalnızca 15.000 TL. 4.800 TL kompost, 1.000 TL elektrik parası iken, işçilik de kendimiz yaparsak en temiz 9.000 TL’ye sahip oluruz.

BENZER YAZI: Kayısı Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2021 Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği 2021

Mantarların hazırlanması ile toplanması içindeki süre 6 haftaya kadar sürer ve hatta bazı durumlarda aşar. Mantar yetiştiriciliği için uygun derece ise 13 olarak belirlenmiştir. Depolanacak alanlar serin ve karanlık olmalıdır. Pazara yakınlık, ürünleri çürümeden ve kararmadan satmak için de çok mühim bir konudur.

Mantar yetiştirmek değil satmak mühimdir. Bu mantarların elinizde kalması da olabilecekdür. Önce ne tür ekeceğinize karar verin. Ardından bölgenizin pazar potansiyelini belirleyin. Her bölgede bilinen mantar türleri farklıdır. Bu nedenle türlerin belirlenmesi özenle yapılmalıdır.

Devletten mantar yetiştirmek isteyenler için birden fazla destek var. Destek, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla verilmektedir. Belirlenen sübvansiyon oranları % 55 ile % 65 içinde değişmektedir. Yani mantar üretimine yatırdığınız miktarın % 65’ini geri alma ihtimaliniz olabilecek.

Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2021
Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2021

Bu işe ekranlara gelecekların diğer destekleme ödemelerinde olduğu gibi bir iş planı hazırlamaları gerekmektedir. Ayrıca gerekli doküman TKDK‘ya teslim edilmelidir. Yapılan bazı harcamalar ise destek kapsamı dışında tutulmaktadır. Bunlar;

  1. Kira masrafları,
  2. Vergi ödemeleri,
  3. Depo yahut arazilerin masrafları,
  4. Mantar yetiştiriciliği teşviki,
  5. Üretime gelen cezalar,
  6. Elektrik, su gibi işletme giderleri,
  7. Banka fiyatları

devlet destekli mantar yetiştiriciliği desteklemesi dışında tutuluyor. Genç Çiftçi projesi kapsamı içinde özellikle mantar yetiştirme hususunda destek almak isteyenlere destek verilmektedir. Bu proje çerçevesinde destekten yararlanmak isteyenlerin 18 yaş ve 40 yaş altı olması gerekmektedir. Ayrıca yetiştiriciliğin yapılacağı bölgede ikamet şartı da aranmaktadır.

Genç Çiftçi projesi çerçevesinde sağlanacak destek, kültür mantarı üretimi ile alakalıdir. Bu bağlamda sağlanacak destek tutarı 30.000 TL’dir. Sıcaklık ve nem koşulları sağlandığı takdirde mantar yetiştiriciliği yapılmasında hiçbir engel yoktur. Bu amaçla, düşük maliyetle yüksek kar elde etmek isteyen bireyler, pazara yakın olmaları ve mantar türlerini bilmeleri şartıyla bu faaliyete katılabilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu