Bilgi Arşivi

Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği 2021

Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği 2021, başvurular bölümümüzde Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği 2021 ile alakalı bilgiler sunduk.. Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği 2021 ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği 2021

Kırsal kalkınma destekleri 2021, Kırsal kalkınma projelerine %50 hibe desteği, Kırsal kalkınma hayvancılık hibe destekleri, Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı, Kırsal kalkınma hibe destekleri, 14.etap kırsal kalkınma, kırsal kalkınma destekleri 14. etap, kırsal kalkınma destekleri 13. etap, Kırsal kalkınma proje emsallari gibi konuların yanıtı makalemizde bulacaksınızdır.

Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği 2021

Bakanlık aracılığıyla uygulamaya konulan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilecektir. Diğer yüzde 50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri temin edecektir. Cumhurbaşkanının 2021-2025 senelerı içinde kırsal kalkınma yatırım projelerine verilecek hibe ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarına destek kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. 21 Kasım 2020 tarihinde yayımlanan 31311 sayılı Resmi Gazete kararlarına göre kırsal kalkınma yatırımlarına % 50 oranında destek verilecektir.

Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği Verilecek!

Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla 21 Kasım 2020 Resmi Gazete’de yayına giren bildirimler; 01.01.2021 – 31.12.2025 arası; Tarımda ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak, tarımsal ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, geliri yükseltmek ve farklılaştırmak; Gerçek ve tüzel bireylerin başta kadın ve genç girişimciler olmak üzere tarımsal ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımlarına yapılacak sübvansiyon ödemelerine ilişkin karar Resmi Gazete’de bulunan basın bülteni hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ve kırsal ekonomik altyapıya yönelik yatırımlar, hibe için proje taban tutarının üst sınırının yüzde 50’sine kadar hibe ile desteklenecektir.

  • Kırsal ekonomik alt yapı yatırımlarının desteklenmesine ilişkin karar buraya,
  • Tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesine ilişkin karar için de buraya tıklayınız.

Sn. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli;

“2021-2025 senelerı arası 4. Dönem kırsal kalkınma destekleri kapsamı içinde %50 hibe desteği vereceğiz. Bu bağlamda özellikle kadın, genç girişimcilere ve ufak aile işletmelerine yönelik kurutma, dondurma, konserve yapma ve paketleme faaliyetlerinde %50 hibeli 500 Milyon Liraya varan hibe desteği vermeyi planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

KKYDP Ekonomik Yatırım Yapan Çiftçilere % 50 Hibe Desteği

Tarımsal ekonomik yatırımların ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının hibe proje taban miktarının üst sınırının yüzde 50’sine kadar hibe ile desteklenmesine ilişkin Resmi Gazete’deki karar ile tüm detaylar düzenlenmiştir. Kırsal kalkınma yatırımları ve ufak aile işletmelerine verilen destek kapsamı içinde, 2021-2025 zamanında 18-40 yaş arası kadın çiftçilere % 50 sübvansiyon verileceği bilgisi verildi.

Yatırımlara Verilecek Hibe Desteklerine Kimler Başvurabilir?

  • Bireysel başvurular; Kırsal kesimde yaşayan, tarımsal üretim yapan ve ufak işletme alanlarında faaliyet gösteren, ÇKS’ye kayıtlı, yani Çiftçi Kayıt Sistemi yahut Tarım ve Orman Bakanlığındaki diğer kayıt sistemlerine kayıtlı bireyler başvurabilir.
  • Grup başvuruları; ÇKS Çiftçi Kayıt Sistemine yahut Tarım Bakanlığı aracılığıyla oluşturulan diğer kayıt sistemlerine kayıtlı tüzel bireyler; şirketler, vakıflar, tarım kooperatifleri, birlikler ve üretici birlikleri başvurabilir.

Başvurular Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla sağlanan elektronik ortamda https://www.tarimorman.gov.tr/ üzerinden yapılmaktadır.

Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği (2021 YILI)
Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği (2021 YILI)

Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Konuları Nelerdir?

KKYDP’nin tarıma dayalı ekonomik yatırımları ve 2021-2025 senelerında yapılan uygulamalarla kırsal ekonomik altyapı yatırımları kapsamı içinde;

  • Tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik olanlar,
  • Tarımsal üretime sabit yatırımlar,
  • Karar kapsamı içindeki tesislerin enerji gereksinimlerini karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarından, jeotermal ve biyogazdan lisanssız ısı yahut elektrik üreten, güneş ve rüzgar enerjisinden lisanssız elektrik üreten tesisler sübvansiyondan yararlanabilir.
İLGİLİ YAZI: ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? 2021 Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kırsal Ekonomik Alt Yapı Yatırım Konuları Nelerdir?

Kırsal ekonomik altyapıda yatırım konuları bağlamında;

  • Aile şirketi faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri,
  • Tarım kooperatifleri ve birlikleri için makine parkları,
  • Arıcılık ve arıcılık ürünlerine yönelik yatırımlar,
  • Bilgi sistemleri ve eğitim,
  • İpekböceği yetiştiriciliği,
  • Su ürünleri,
  • El sanatları ve katma kıymetli ürünler,
  • Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar

hibe kapsamına girmektedir.

Sübvansiyonlardan yararlanabilmek için yatırım konularının yeni olması, kısmen gerçekleştirilen yatırımların gerçekleştirilmesi, kapasite artırımı, modernizasyon yahut teknolojik yenilenme maksadıyla yürütülmesi gerekmektedir.

Proje Destekleme Tutarları Ne Kadar?

Ekonomik yatırım sübvansiyonu için projenin temel tutarı; Aile işletmeleri için tespit edilen yatırım alanlarında adayların gerçek bireyler, tarım kooperatifleri ve birlikleri yahut tüzel bireyler olması durumunda yatırım miktarı ve destek oranı;

  • Yeni tesis edilen projelerde; Yeni yatırım amaçlı gayrimenkul ile yapılan başvurularda 3.000.000 TL,
  • Tamamlama konularında; Yatırım niteliği taşıyan başvurular için 2.000.000 TL,
  • Kapasite artırma ve teknoloji yenileme projelerinde ise; Yatırım değeri artırılmış kapasite, teknolojinin yenilenmesi yahut modernizasyon olan başvurular 1.500.000 TL üst limiti geçemez.

Proje bütçeleri KDV hariç hazırlanır. Sübvansiyonun % 50’si ödenir. Başvurular kabul edilirse; Projenin hibe için temel miktarının % 50’si hibe ile finanse edilmektedir.

Küçük ve orta ölçekli ekonomik faaliyetler için yatırım tesisleri bu programda desteklenmektedir. Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ile kırsal ekonomik altyapı yatırımları alanlarında yayımlanan karar çerçevesinde yapılacak ödemeler için gerekli fonlar, alakalı mali yılın maliye kanununun tahsis ettiği kredilerden karşılanacak ve Ziraat Bankası aracılığıyla ödenecektir.

Kararın uygulanması için yapılan nakit ödemenin % 0,2’si tutarında hizmet bedeli bankaya havale edilecektir. Karar 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecektir. Karar, 2025 yılına kadar kırsal kalkınma için yapılan ekonomik ve altyapı yatırımlarını değerlendirecek.

Ekonomik Yatırımlar Uygulama Rehberi 2021

Kırsal kalkınma yardımı kapsamı içinde tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesine ilişkin tebliğ 21.11.2020 tarihli ve 31311 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlandı ve başvuru kılavuzu, başvuru formu, işlem plan, hibe anlaşmasi Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla yayınlandı. Satın alma rehberleri ise 7 Aralık 2020’de yayınlandı.

  • Uygulama Rehberi için buraya,
  • Uygulama Esasları için buraya,
  • Başvuru Formu için buraya,
  • İşletme Planı için buraya,
  • Hibe Sözleşmesi için buraya,
  • Uygulama Rehberi Ekleri için buraya
  • Satın Alma Rehberi için ise buraya tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu