Bilgi Arşivi

Altın Oran (Fi Sayısı) Nedir? 2021

Altın Oran (Fi Sayısı) Nedir?, bilgi sitemizde Altın Oran (Fi Sayısı) Nedir? başlığı altında bilgi paylaştık. Altın Oran (Fi Sayısı) Nedir? ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

Altın Oran (Fi Sayısı) Nedir?

altin-oran-nedir-fi-sayisi-nedir

Bu günkü makalemizde altın oran konusuna değineceğiz. Öncelikli olarak altın oran nedir?, altın oran yüz ve fi altın oran konularına değineceğiz. Ayrıca fi ne demek ve altın oran ile ilgili enteresan bilgilerden söz edeceğiz.

Mona Lisa’yı diğer kadın tablolarından ayıran özellik nedir? Niçin papatyayı güzel buluruz yada neden Mimar Sinan’ın eserleri başımızı döndürür?

Tüm bunların hepsinin tek bir cevabı olduğunu biliyor muydunuz? Ne mi? Tabi ki altın oran. Evet altın oran ile alakalı enteresan bilgiler vermeye başlayalım.

Altın Oran Nedir?

Altın oran ne demek? sorusuyla başlıyor olursak doğada sayısız canlı ve cansızın yapısında bulunan, sanat ve mimaride uygulanmış geometrik ve sayısal özel bir orandır. Altın oran kısaca açıklıyor olacaksak bu biçimdedir.

altin-oran-nedir-fi-sayisi-nedir

Fi altın oran olarak anılır. Fi sayısı yani altın oran sayısı 1.618’dir. Böylelikle altın oran sayısı kaçtır? sualinin yanıtını bulmuş olduk.

Estetik ve göze hoş gelen fi altın orandan söz etmek için önce size İtalyan bir matematikçiden, Leonardo Fibonacci’den bahsetmemiz gerekiyor. Böylelikle fi ne demek sorusunu yanıtlamış olduk.

Altın Oranı Kim Buldu?

Altın oranı kim bulmuştur? sorsunun cevabına gelecek olursak. Fibonacci bir gün tavşan çiftliği olan bir arkadaşının yanına gider ve onunla tavşanların yavrulaması üzerine konuşur. En az iki aylık tavşanların yavruladığını öğrenen ünlü matematikçi, bir çift tavşanla yola çıkarak, 100 ay sonra kaç tavşan bulunacağını hesaplar.

Bunu bir matematik formülü ile açıklamaya çalışan Fibonacci 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 diye devam eden bir sayı dizilimine ulaşır. Bu her sayının kendinden önceki ile toplanması sonucu bir araya gelen bir sayı dizisidir. Bir Fibonacci rakamının, kendinden önceki sayıya bölümünden elde edilen sonuçlar 1.618’dir yani altın oran fisayısıdır. Böylelikle altın oran nasıl bulundu? ve sorularına yanıt bulmuş olduk.

altin-oran-nedir-fi-sayisi-nedir

Yüzde Altın Oran

Altın oran yüzde olduğunu anlayabilmek için,
-Burun alanınin ağız uzunluğu,
-Kaşlar içindeki uzaklıkla, göz bebekleri içindeki uzaklıklığa,
-Burun alanı ile burun delikleri içindeki mesafesin,
-Yüz genişli ile yüz boyunun,
-Üst dudak alanı ile alt dudak alanınin içindeki oranının 1,618’i değerinde olması gerekiyor.

Ayrıca fi altın oran nedir? konusunun yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz refleksoloji nedir? yazımıza inceleyebilirsiniz.

Evet insan vücudunda altın oran aşağıdaki resimlerde verilmiştir.

altin-oran-nedir-fi-sayisi-nedir

Fi nedir? sorsunun cevabı ise bu sayıyı bulan Leonardo Fibonacci’nin isminin baş iki harfidir. Fi sayısı değeri 1.618’dir.

Altın oranemsallari verecek olursak. Hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor.

Doğada hiçbir yaprak alttakini tamamen kapatacak biçimde dizilmemiştir. Bu da demektir ki her bir yaprak güneş ışığını eşit bir biçimde paylaşıyor ve yağmur damlaları bitkinin her bir yaprağına değebiliyor ve iste buna altın oran deniyor.

altin-oran-nedir-fi-sayisi-nedir

Arı kovanlarında da yaşayan dişi arıların rakamının, erkek arıların sayısına bölündüğünde yine karşımızda altın oran yani fi sayısına çıkıyor.

Bir diğer altın oranörneği ayçiçeğinin yada papatyanın merkezinden dışarıya doğru sağdan sola yahut soldan sağa tane sayılarının birbirine oranı yine altın oranı verir.

Ayırca altın oran fi sayısı yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Pi Sayısı nedir? konulu yazımıza da bakabilirsiniz.

altin-oran-nedir-fi-sayisi-nedir

Mısır piramitlerinin tabanının yüksekliğine oranı ve Mona Lisa tablosunun boyunun enine oranı yine 1.618’dir. İnsan vücudundan çam kozalağına, deniz kabuğundan salyangoza kadar birden fazla yerde karşımıza çıkan altın oranın, sırrıni korumakta ve halen araştırılmakta. Şimdi güzellik kavramı da durun ve bir daha düşünün. Böylelikle altın oran tarihçesi ile ilgili bilgiler verdik.

Bu makalemizde siz değerli okurlarımıza altın oran ile ilgili enteresan bilgiler ve altın oran hesaplama konularını anlatmaya çalıştık. Ayrıcafi ne demek ve fi nedir altın oran sorularına yanıtlar bulmaya çalıştık.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu