Başvurular

65 Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021

65 Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021, başvurular bölümümüzde 65 Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021 ile alakalı bilgiler sunduk.. 65 Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021 ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

65 Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021

65 yaşlılık aylığı nasıl alınır, 65 yaş aylığı başvuru şartları, Sosyal yardımlaşma ve dayanışma Vakfı 65 yaş aylığı sorgulama, 65 yaş maaşı şartları, PTT 65 yaş maaşı sorgulama, e-devlet 65 yaş maaşı başvurusu, 65 yaş aylığı başvuru için gerekli evraklar, 65 yaş maaşı 1000 TL olacak, 65 yaş aylığı başvuru dilekçesi örneği gibi konuları “65 Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021” başlıklı makalemizde bulacaksınızdır.

65 Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır?

T.C vatandaşı, 65 yaş üstü, sosyal sigorta kurumu, emeklilik sandığı, Bağkur kapsamı içinde aylık geliri bulunmayanlar yaşlılık aylığı alma şartlarını taşıyan bireyler yaşlılık aylığından yararlanabilir. Yaşlılık aylığı 100 liradan 200 liraya kadar değişen miktarlarda ödenir. Emekli maaşı alacak birinin sağlık durumu, maddi durumu gibi çeşitli konuların değerlendirilmesinin ardından aylığı alıp almayacağına karar verilir. Yaşlılık aylığı, birinin malvarlığı incelenerek tüm koşullar sağlandıktan sonra verilir. Tüm bu konular ışığında yaşlılık aylığı kaydı, yardıma muhtaç bireylere yönelik bir hizmettir.

65 Yaşlılık Aylığı Başvuru Şartları

Yaşlılık aylığı alabilmek için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Gerekli koşulları sağlayan herkes yaşlılık aylığı başvurusunda bulunabilir. Lakin unutulmamalıdır ki yaşlılık aylığı isteklerindeki usulsüzlükler dikkatlice incelenir, isteklerinde yapacakları usulsüzlükler sebebiyle bazı sorunlar yaşanabilir. Sahte belgeyle başvurulara cezai işlemler tabi tutulabilir, bundan dolayı bu konulara çok dikkatli bir biçimde yaklaşılmalıdır. Bu koşulları yerine getiren herkes, yaşlılık aylığı alma hakkına sahiptir.

65 Yaş Aylığı Nasıl Alınır?

Yaşlılık aylığı başvurusunda bulunanların ikamet ettikleri illerin valiliklerine ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfına başvurmaları gerekmektedir. Yapılan başvurular neticesinde yukarıda sayılan şartları sağlayan bireylerin gerekli incelemeleri yapıldıktan sonra insana yaşlılık aylığı ödenir. Gerekli koşulları sağlamayan bireyler yaşlılık aylığı hakkına sahip değildir. Sahte belge gibi yaşlılık aylığı başvurusunda usulsüzlük yapanlara cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

65 Yaş Maaşı Ne Kadar? 2021

Vatandaşın geliri kişi başına düşen gelirin altında ise, gerekli koşulları sağlayan 65 yaş üstü bireylere yaşlılık aylığı verilmektedir. 65 yaş üstü yaşlılık aylığı sayısı geçen seneın ilk çeyreğinde ödenmesi gereken 1 aylık maaş tutarı 2021 senesinde 288,29 TL, üç aylık maaş tutarı ise 864,89 TL’dir. Devlet, 2021 senesinde 65 yaşındaki maaşını 1.500 TL’ye çıkardı. Bundan sonra vatandaşlarımız 3 ayda bir 1.500 TL maaş alacaklar.

Temmuz ayında memur artışları ile yaşlıların maaşlarının artırıldığı bilgisi verildi. Temmuz 2020’de memur maaşlarının çoğalmasıylayaşlı ve engelliler için aylıklar da artırıldı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaşlı maaşlarını arttırdıklarını çıkardıklarını açıkladı. Engelli maaşları da Temmuz-Aralık aylarında geçerli olacak biçimde artırıldı. Yüzde 40-69 arası engelli aylığı 657 TL’ye, engel oranı % 70 ve üzeri olan vatandaşların aylıkları da 1.024 TL’ye çıkarıldı. Evde bakım yardımı da Temmuz-Aralık 2021 zamanında aylık 1.544,61 TL’ye çıkarılmıştır

BENZER YAZI: Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021

65 Yaş Aylığı Başvuru İçin Gerekli Evraklar

Şartlar uygun olan yaşlı vatandaşlarımız ilk kez bulundukları ilçede Kaymakamlara bağlı SYDV İl ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmalıdır. Bu vakıflardan alacakları muhtaçlık belgesi ile sosyal güvenlik kurumuna başvurarak yaşlılık aylığı alabilirler. Vakıf aracılığıyla kişi için incelemeler yapılır. Sosyal sorgulama bunun anlamı; Ev ziyareti, çevre araştırması çerçevesinde elde edilen tüm bilgileri içerir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra başvuru sahiplerinin ihtiyaç sahibi olup olmadığına karar verilir.

65 Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021
65 Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2021

Başvuru sahibinin muhtaç olduğu tespit edildiğinde, başvuru belgesi sosyal güvenlik kurumuna gönderilir. Gerekli prosedürlerden sonra aylık olarak bağlanır. Tüm emeklilik çalışmaları ve işlemleri talep tarihinden bu yana bir ay içinde tamamlanmalıdır. 2022 sayılı kanunda altı çizildiği üzere, 65 yaşını doldurmuş tüm muhtaç vatandaşlara maaş ile alakalı kanun hükümlerine ekteki başvuru formu ile birlikte başvuruda bulunulabilir. 65 yaş aylığı başvuru için gerekli belgeler;

  1. Muhtarlıktan alınacak muhtaçlık belgesi,
  2. Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  3. İkametgah belgesi

2022 sayılı kanunda altı çizildiği gibi 65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması ile ilgiliki kanunun tüm hükümleri yerine getirildikten sonra  Sosyal Güvenlik kurumu aracılığıyla verilen yaşlılık aylıkları ölüm, feragat, muhtaçlığın kalkması, vatandaşlıktan çıkılması ve aylığın 2 yıl boyunca aralıksız olarak alınmaması halinde SGK’dan gelir aylık alınmaması ve prim ödenmemesi durumlarında kesilir.

Yaşlılık Maaşı Ne Zaman Ödenir? 2021

Yaşlılık aylığı almaya aday olan insana yapılan tüm incelemelerin ardından aylık bağlanması durumunda ilk aylıklar T.C. Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla diğer aylıkları ise PTT şubeleri aracılığıyla yapılır. 65 yaş yaşlılık aylıkları yılın Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenir. Ödeme günleri vatandaşın doğum senesinin son rakamına göre belirlenmektedir.

  1. Doğum senesinin son rakamı 4 ve 9 olanlar 9. günde
  2. Doğum senesinin son rakamı 3 ve 8 olanlar 8. günde
  3. Doğum senesinin son rakamı 2 ve 7 olanlar 7. günde
  4. Doğum senesinin son rakamı 1 ve 6 olanlar 6. günde
  5. Doğum senesinin son rakamı 0 ve 5 olanlar 5. günde aylıklarını alabilirler.

Yaşlılık Aylığında Yeni Düzenleme 2021

Yaşlılık aylıklarını hala 1000 TL’ nin altında alanlar bulunmaktadır. Yapılan düzenleme ile 1.000 TL’ nin altında maaş kalmayacak. Misal verilecek olursa 730 TL aylık alan bir emeklinin maaşına 270 TL artış yapılacak ve maaşların 1.000 TL’ ye tamamlanması sağlanacaktır. Yaşlılık aylığı alamayacak bireyler de ise;

  1. Hane geliri asgari ücretten fazla olan bireyler,
  2. Herhangi bir geliri olanlar,
  3. SGK’dan emekli olan bireyler,
  4. Nafaka alanlar,
  5. Sigortalı olarak çalışanlar yaşlılık aylığı alamayacaktır.

65 Yaş Aylığı Kimlere Verilir?

Yukarıda da anlattığımız gibi yaşlılık aylığı alma şartlarına uygun olan olan yani T.C vatandaşı 65 yaşını dolduran Sosyal Güvenlik Kurumlarından aylık geliri olmayan muhtaçlık gelirinden az gelire sahip olan bireyler 65 yaş yaşlılık aylığı gelirinden yararlanabilmektedir. Yaşlılık maaşı almak için başvuruda bulunan birinin ailesi ile birlikte değerlendirilmesi durumu ortadan kalkmıştır. Yapılan düzenlemeler ile birlikte artık yaşlılık aylığı almaya aday olan vatandaşlar çocukları ile değil yalnızca kendisi ve varsa eşi ile değerlendirilecektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu